20.02.2022, 18:15

Макрон поговорив з Путіним та Зеленським про деескалацію: дипломатія переможе?

Марина Началова | Всі новини автора

Президент Франції Еммануель Макрон сьогодні поговорив телефоном з президентами Росії та України щодо зниження військової ескалації.

Спочатку французький лідер зв'язався із президентом Росії Володимиром Путіним, передає Час Пік.

За даними ЗМІ, розмова тривала майже дві години. BFM TV з посиланням на Єлисейський палац повідомляє, що лідери говорили про те, як уникнути великої війни в Європі в той час, як Захід більш ніж будь-коли побоюється вторгнення РФ в Україну.

Кремль звинувачує в загостренні Україну та наполягає на дипломатії

У прес-службі Кремля заявили, що було проведено "ґрунтовний обмін думками щодо ситуації навколо України, а також щодо вироблення довгострокових юридичних гарантій безпеки Російської Федерації".

Сторони обговорили загострення на Донбасі, у якому Путін звинуватив "провокації українських силовиків". Також глава Кремля заявив про "накачування натовськими країнами України сучасними озброєннями та боєприпасами", що нібито підштовхує Київ до силового звільнення Донбасу. Путін також вкотре звинуватив Україну у недотриманні Мінських домовленостей та імітації переговорного процесу.

"З врахуванням гостроти положення справ, що склалося, президенти визнали доцільним активізувати пошук рішень дипломатичними засобами по лінії зовнішньополітичних відомств і політрадників лідерів країн - учасниць «нормандського формату». Ці контакти покликані сприяти відновленню режиму припинення вогню і забезпечення прогресу у справі врегулювання конфлікту навколо Донбасу", - пише прес-служба Кремля.

Путін також не забув нагадати, щоб США та НАТО "з усією серйозністю" поставилися до вимог Росії щодо "гарантій безпеки".

У Парижі заявили, що зустріч ТКГ відбудеться дуже скоро

Прес-служба Єлисейського палацу повідомляє, що Макрон та Путін домовилися про поновлення роботи в рамках нормандського формату на основі пропозицій, внесених Україною. Також наголошується, що "у найближчі години" має відбутися зустріч Тристоронньої контактної групи з метою отримання від усіх зацікавлених сторін прихильності до припинення вогню на Донбасі.

Крім того, для досягнення дипломатичного врегулювання міністри закордонних справ Росії та Франції зустрінуться найближчими днями. Дипломатична робота буде спрямована на організацію зустрічі на найвищому рівні за участю України, Росії та союзників, щоб визначити новий порядок миру та безпеки у Європі.

Зеленський вимагає негайно скликати ТКГ

Після розмови з Путіним Макрон поговорив із президентом України Володимиром Зеленським. У своєму Твіттері український лідер повідомив, що поінформував французького колегу про поточну безпекову ситуацію та нові провокативні обстріли на Донбасі.

"Виступаємо за активізацію мирного процесу. Підтримуємо невідкладне скликання ТКГ і негайне запровадження режиму тиші", - заявив Зеленський.

В Єлисейському палаці у свою чергу повідомили, що Макрон вкотре похвалив холоднокровність президента України та його рішучість не допустити ескалації. Як зазначається, Зеленський підтвердив свою рішучість не реагувати на провокації та дотримуватися режиму припинення вогню.

У прес-релізі йдеться, що Франція у тісній координації зі своїми європейськими партнерами та союзниками докладає зусиль щодо збереження шляхів виходу з кризи за допомогою діалогу та дипломатії.

"Європа і союзники по НАТО продовжують уважно стежити за розвитком ситуації та узгоджувати необхідні засоби тиску та стримування", - заявили в Єлисейському палаці.

Нагадаємо, що від початку загострення ситуації на Донбасі російська сторона навідріз відмовлялася брати участь у засіданнях ТКГ.

Вчора Зеленський виступив на Мюнхенській конференції з безпеки: головні заяви та відео.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк