10.03.2022, 12:59

Зустріч глав МЗС України та росії завершилася: підсумки переговорів

Дмитрий Кулеба

В Анталії завершилися переговори за участю міністрів закордонних справ України та росії Дмитра Кулеби та сергія лаврова про припинення війни в Україні. Зустріч глави МЗС України та росії тривала понад півтори години.

На брифінгу за підсумками переговорів глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що переговори були тяжкі. Поки що не вдалося досягти прогресу у питанні припинення вогню, повідомляє Час Пік.

"Я приїхав на переговори з двома завданнями. Перше – організувати гуманітарний коридор з та до Маріуполя. Це найбільш складне місто зараз з боку гуманітарної ситуації. І друге – домовитися про щонайменше 24-годинне перемир'я для вирішення всіх нагальних потреб...

Ми поки що не можемо зупинити війну, якщо в країні, яка здійснила агресію, немає бажання цього робити. Сьогодні я почув, що припинення вогню прив'язане російською федерацією до виконання умов, висунутих путіним на адресу України.

Україна не здалася, не здається і не здасться. Ми готові до дипломатії. Ми шукаємо дипломатичні рішення, але поки їх немає, ми самовіддано, жертвуючи собою, будемо захищати нашу землю, наших людей від російської агресії", - сказав Кулеба.

Він висловив сподівання, що лаврів проведе комунікацію з тими, хто приймає такі рішення, і гуманітарний коридор для Маріуполя таки відкриється.

На закінчення Кулеба висловив надію, що переговори у сьогоднішньому форматі продовжаться. Україна до цього готова, якщо російська сторона буде готова до предметної розмови, а "не повторення широко поширених пропагандистських штампів про Україну".

Нагадаємо, вимогами путіна залишаються: нейтральний статус для України, визнання Криму російським та визнання незалежності "ЛНР" та "ДНР".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк