11.03.2022, 09:57

Лідери ЄС сказали "так" українській євроінтеграції

Лидеры ЕС сказали "да" украинской евроинтеграции

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що лідери країн Європейського союзу підтримали євроінтеграцію України та "процес розпочато".

У Версалі (Франція) відбувається саміт лідерів ЄС, присвячений, зокрема, зміцненню європейської оборони та зниженню залежності від російського газу, нафти та вугілля. Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав головною темою саміту війну, розв'язану росією проти України, повідомляє Час Пік.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що лідери ЄС винесли позитивне рішення щодо української євроінтеграції.

"Історична ніч у Версалі. Після п'ятої години гарячих дискусій лідери ЄС сказали "так" українській євроінтеграції. Процес розпочався.

Тепер справа за нами та українцями, щоб зробити це швидко. Героїчний український народ заслуговує на те, щоб знати, що йому раді в ЄС", - написав Науседа в Twitter.

Дослівно рішення щодо європерспективи для Києва звучить так:

"Рада ЄС без зволікань запропонувала Єврокомісії подати свій висновок щодо заяви України відповідно до відповідних положень Договорів ЄС. Прямо зараз, до затвердження цього висновку, ми ще більше зміцнюватимемо наші зв'язки та поглиблюватимемо наше партнерство, щоб підтримати Україну на її європейському шляху. Україна належить до нашої європейської родини".

Слід зазначити, що громадське рішення саміту менш однозначно. Зокрема, у ньому немає посилань на статтю 49 Договору ЄС про процедуру приєднання, а також немає ні позитивних, ні негативних згадок про прискорену процедуру вступу, до якої прагнула Україна.

Нагадаємо, 28 лютого Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна звернулася до ЄС щодо приєднання до нього за новою спеціальною процедурою.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: