16.03.2022, 14:02

Михайло Подоляк розповів про хід переговорів з росією

Подоляк

Представник російської делегації Володимир Мединський заявив, що Київ на переговорах з РФ пропонує створити в Україні "шведський або австралійський варіант" демілітаризованої держави. У відповідь радник Офісу президента і Михайло Подоляк заявив, що мова може йти тільки про "українську модель".

"Україна пропонує австрійський, шведський варіант нейтральної демілітаризованої держави, але при цьому держави, яка має власну армію і військово-морські сили", - сказав Мединський.

Коментуючи цю заяву, Михайло Подоляк заявив, що мова може йти тільки про "українську модель з юридично вивіреними гарантіями безпеки".

"І ніяких інших моделей або варіантів. Що це означає? По-перше, абсолютні гарантії безпеки. Дійсні, а не протокольні або Будапештські. А це означає, що сторони-підписанти гарантій не стоять осторонь у разі нападу на Україну, як сьогодні. Але активно беруть участь на стороні України в конфлікті і офіційно забезпечують негайну поставку нам необхідного обсягу зброї", - повідомив він у своєму Telegram-каналі.

Також Подоляк зазначив, що Україна більше не хоче залежати від бюрократичних процедур, які дозволяють або не дозволяють закривати небо від крилатих ракет.

"Нам потрібні прямі і жорсткі гарантії того, що небо обов'язково буде закрито", - сказав радник.

Він додав, що Україна ніколи не була мілітарною державою, яка "нападала або планує напасти на сусідів, на відміну від цих сусідів".

"Саме тому сьогодні Україна хоче мати дійсно потужний пул союзників з чітко прописаними гарантіями безпеки", - підкреслив Подоляк.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк