21.03.2022, 09:22

Євросоюз готує п'ятий пакет санкцій проти росії

санкции

Уряди країн ЄС розглянуть питання про введення ембарго на російську нафту в рамках п'ятого пакету санкцій проти рф.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопоставленого дипломата, передає Час Пік.

"Ми працюємо над п'ятим пакетом санкцій, і пропонується багато нових імен", - сказав агентству високопоставлений дипломат ЄС на умовах анонімності.

Як пише агентство, уряди ЄС почнуть обговорення між міністрами закордонних справ у понеділок, перш ніж президент США Джо Байден прибуде до Брюсселя в четвер на саміти з 30 союзниками по НАТО, а також ЄС і у форматі Групи семи (G7), включаючи Японію.

Прагнучи змусити президента рф володимира путіна вивести війська з України, ЄС разом із західними союзниками вже ввів ряд санкцій, включаючи заморожування активів російського центрального банку.

Однак чотири раунди санкцій ЄС, введених протягом останніх трьох тижнів, у тому числі проти 685 росіян і білорусів, а також проти російських фінансів і торгівлі, поки не змусили кремль змінити курс в Україні, наголошується в повідомленні.

Це залишає перед блоком економічно найважчий вибір відмови від російської нафти, як це зробили Сполучені Штати і Великобританія, але не 27 країн ЄС.

Всі рішення щодо санкцій ЄС вимагають консенсусу. Голос Франції, яка очолює шестимісячне головування в ЄС, ймовірно, виявиться вирішальним. Президент Еммануель Макрон заявив, що якщо ситуація в Україні погіршиться, не повинно бути "табу" щодо санкцій.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк