30.03.2022, 10:26

Чехія, Бельгія, Ірландія та Нідерланди висилають російських дипломатів

Чехия, Бельгия, Ирландия и Нидерланды высылают российских дипломатов

Міністерства закордонних справ низки країн оголосили дипломатичних співробітників посольства росії персонами нон грата та висилають російських дипломатів.

Стало відомо, що Нідерланди, Бельгія, Чехія та Ірландія висилають російських дипломатів з території своїх країн, повідомляє Час Пік із посиланням на закордонні ЗМІ.

Нідерланди висилають 17 російських дипломатів. За причетність до шпигунських операцій 21 дипломат буде висланий з Бельгії. Одного співробітника посольства росії висилає Чехія, четверо будуть вислані з Ірландії.

Посла росії в Нідерландах викликали у МЗС 29 березня та повідомили про рішення. Дипломати, яких підозрюють у шпигунстві, мають залишити країну протягом двох тижнів.

"У цих людей написано "дипломат" на візитній картці, коли вони насправді роблять щось зовсім інше. Ми прийняли це рішення заради безпеки Нідерландів", – заявив міністр закордонних справ Вопке Хукстра.

Територію Бельгії протягом 15 днів мають залишити 21 російський дипломат. Федеральний уряд Бельгії вирішив вислати дипломатів, акредитованих у посольстві росії у Брюсселі або Генеральному представництві в Антверпені.

Рішення було прийнято через "причетність дипломатів до шпигунських операцій та операцій з впливу, що загрожують безпеці країни". Про це 29 березня повідомила міністр закордонних справ Бельгії Софі Вільмес.

Влада Ірландії повідомила посла росії у Дубліні про висилку чотирьох дипломатів.

"Їхня діяльність не відповідала міжнародним стандартам дипломатичної поведінки. Ця дія здійснюється відповідно до статті 9 Віденської конвенції про дипломатичні відносини 1961 року", - сказав глава МЗС Бельгії Саймон Ковені.

Міністерство закордонних справ Чехії 29 березня також оголосило одного з дипломатичних співробітників посольства росії у Празі персоною нон грата. Заступника посла рф підозрюють у завданні шкоди двостороннім відносинам, а також у можливих контактах з російськими спецслужбами.

"Співробітник має залишити Чехію протягом 72 годин. Разом із нашими союзниками ми обмежуємо присутність російських спецслужб у ЄС", – йдеться у заяві МЗС в Twitter.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк