01.04.2022, 17:39

Податки, гарантування вкладів, винагорода за передану ЗСУ ворожу техніку: Рада ухвалила низку важливих законів

верховная рада

Сьогодні, 1 квітня, Верховна Рада України провела п'яте пленарне засідання від початку повномасштабного російського вторгнення. У рамках засідання було прийнято низку важливих законів та законопроєктів.

Про це повідомляється ]]>на сайті парламенту]]>, передає Час Пік.

Які закони були прийняті

  • Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення допоміжними засобами реабілітації населення, яке постраждав від збройної агресії Російської Федерації (№7210).
  • Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо звільнення від військової служби деяких категорій громадян (№7209). Так, запроваджено додаткові підстави звільнення від мобілізації для вагітних жінок-військовослужбовців або у відпустці для догляду за дитиною. Також одного з подружжя, якщо обоє проходять військову службу та мають дитину.
  • Про внесення змін до Закону України "Про основи національного опору" щодо вдосконалення порядку комплектування та соціального забезпечення Сил територіальної оборони ЗСУ та добровольчих формувань територіальних громад (№7217). Закріплено, що вступ до ТРО може бути лише за місцем реєстрації або (під час війни) у районах, де безпосередньо ведуться бойові дії.
  • Про внесення змін до статті 11 Закону України "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо удосконалення порядку надання медичної допомоги військовослужбовцям України в умовах військового становища (№7226).
  • Про встановлення винагород за добровільно передану ЗСУ придатну для застосування бойову техніку держави-агресора (№7229).
  • Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії військового стану (№7234). Зокрема, закон передбачає зняття будь-яких обмежень для переходу на 2% систему податків, а також дозволяє завозити матеріал для виготовлення бронежилетів та броньовані машини без ПДВ та мита.
  • Про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності в період дії військового стану (№7228).
  • Про внесення змін до пункту 5-2 розділу 9 "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про державну допомогу суб'єктам господарювання" (щодо застосування його положень у період дії правового режиму військового стану) (№7221).
  • Про внесення змін до Закону України "Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів" щодо уточнення окремих положень (№7169). Передбачається націоналізація майна громадян та юридичних осіб РФ, а також громадян України, які публічно заперечують війну.
  • Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення діяльності органів прокуратури в умовах збройної агресії проти України (№7058).
  • Про внесення змін до статті 114-2 Кримінального кодексу України про вдосконалення відповідальності за несанкціоноване поширення інформації про засоби протидії збройній агресії Російської Федерації (№7236).
  • Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій (№4147). Закон передбачає запровадження часткових кваліфікацій, що дозволить швидше працевлаштуватися за відсутності відповідної освіти
  • Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб (№5542-1). Передбачається стовідсоткове гарантування вкладів у всіх банках під час війни.
  • Про внесення змін до Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (№7192).
  • Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення моніторингу потенційних загроз національній безпеці України у сфері економіки (№7176).

Проєкти законів, прийняті у першому читанні

  • Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування суб'єктів господарювання, пов'язаних економічними зв'язками з державою-агресором (№7232). Для таких підприємств податки буде піднято до 50%.
  • Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо стягнення єдиного внеску та обліку спирту етилового денатурованого та продукції хімічного та технічного призначення (№7233).
  • Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, викликаних військовою агресією Російської Федерації (№7198)
  • Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони (розпуску, примусової ліквідації) політичних партій (№7172-1).
  • Про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акта агресії проти України з боку Російської Федерації як держави-терориста, символіки, що використовується збройними та іншими військовими формуваннями РФ у війні проти України (№7214).

Читайте також: Нацбанк України закликав світові центробанки заборонити розрахунки в російських та білоруських рублях

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк