18.04.2022, 17:39

Зеленський передав голові представництва Євросоюзу в Україні заповнений опитувальник для вступу в ЄС

Марина Началова | Всі новини автора

Президент Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасу заповнену анкету-опитувальник для отримання нашою державою статусу кандидата на членство в ЄС.

Про це повідомила прес-служба ОПУ, передає Час Пік.

«Хочу подякувати за цю важливу зустріч. Сьогодні – один з етапів для нашої держави до вступу у Європейський Союз, прагнення, до якого йде наш народ і за яке бореться», – сказав він.

Володимир Зеленський нагадав, що анкету-опитувальник йому передала Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва разом із Високим представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем.

Президент України зауважив, що поступ нашої держави до ЄС відбувається в дуже трагічний час, коли багато українців, які сповідують європейські цінності, втрачають життя.

«Однак народ України об’єднаний цією метою – відчувати себе нарівні, частиною Європи, частиною Європейського Союзу», – зазначив він.

Глава держави подякував Урсулі фон дер Ляєн, Президенту Європейської ради Шарлю Мішелю, Жозепу Боррелю та Матті Маасікасу за оперативну роботу щодо надання анкети-опитувальника.

«Це важливий сигнал. Ми віримо, що здобудемо підтримку й станемо кандидатом на вступ. Після цього розпочнеться наступний, фінальний етап. Дуже віримо, що ця процедура відбудеться в найближчі тижні і що вона буде позитивною для історії нашого народу, зважаючи на ціну, яку він заплатив на шляху до незалежності й демократії», – сказав Президент.

Як розповів Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, уряд разом із командою Офісу Президента дуже оперативно підготували відповіді, і вже зараз триває робота над інтеграцією України у Європейський Союз.

«Ми вже інтегровані в електроенергетичну мережу ЄС. Зараз ми продовжуємо роботу з Єврокомісією щодо інтеграції та спільної мережі безкоштовного роумінгу, безкоштовного платіжного простору», – повідомив голова уряду.

Він зазначив, що ця робота відбувалася паралельно із заповненням анкети-опитувальника на членство в ЄС.

Зі свого боку віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина відзначила, що анкета – це «книга української державності».

«Всі ці зміни, які ми зробили, за які зараз боремося. Це й про права людини, і найвищі людські цінності, і економіка та велика кількість змін і трансформацій, за які ми справді боролися», – зауважила вона.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак акцентував, що пришвидшення процесу європейської інтеграції нашої країни було б неможливим без героїзму українських військових та всього нашого народу.

«Тому я вважаю, що це дуже потужний крок для нашої перемоги», – наголосив Андрій Єрмак.

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас зазначив, що також відчуває себе частиною команди, яка працює над отриманням Україною статусу кандидата на членство в ЄС.

Він зауважив, що цей процес відбувається в дуже складній для Української держави ситуації, але всі відчувають важливість та значення цього моменту.

За словами Матті Маасікаса, відповіді України в анкеті-опитувальнику будуть дуже швидко проаналізовані.

Володимир Зеленський подякував йому за те, що представництво Євросоюзу відновило роботу в Києві.

«Це важливий сигнал, що посли повертаються, ми раді вас бачити», – зазначив Президент.

Також сьогодні Зеленський провів нараду щодо післявоєнного відновлення України.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк