27.04.2022, 14:23

Маріуполь: чи можлива деблокада? Військовий експерт описав усі ризики

Ольга Ранська | Всі новини автора
Мариуполь

З теоретичного погляду, можливість проведення деблокади Маріуполя існує. Однак важливо враховувати всі ризики, які несе подібна операція на даний момент. Спроба деблокади Маріуполя зараз може спричинити високі втрати з українського боку або провал самої операції.

Об этом в своем телеграм-канале пишет известный военный обозреватель Олег Жданов, сообщает Час Пик.

Екперт вважає, що Генштаб розглядає всі варіанти для звільнення Маріуполя і місто буде звільнено одразу, як тільки буде така можливість.

"Процес може прискоритися і на зняття блокади знадобиться менше часу і жертв, якщо противник зазнає поразки на Донбасі і ослабне до того ступеня, коли не зможе чинити сильний опір за нашого контрнаступу", - пише Жданов.

На думку експерта, на даний момент ЗСУ необхідно забезпечити перевагу в повітрі або ж сильно обмежити можливості окупаційних військ. Противник немає глибини оборони, оскільки всі сили зосереджено ближче до лінії фронту.

Проте на сьогоднішній момент Україна не має достатньо ресурсів та технічної основи для цієї операції. Далі він пояснює причини.

Ресурси

Російські ракетні удари знищили українські стратегічні запаси енергоносіїв, а це означає, що армія не може висунути великий контингент своїх військ на полі бою, бо немає палива в потрібних кількостях для такої великої операції. Ми повинні ввозити паливо з Польщі та фактично з НАТО. Це 1 тис. км шляху до лінії фронту. У росіян у цьому плані ситуація схожа на нашу.

Потенційні втрати

Спроба продавлювання зараз має ризик суттєвого збільшення втрат з нашого боку. Ми перебуватимемо в тій самій ситуації, що й війська РФ зараз, які беруть кілька кілометрів ціною сотень жертв.

Озброєння та техніка

Ми вийшли з Росією на паритет можливостей у деяких сферах. Для вдалого наступу з мінімальними втратами нам потрібна достатня кількість техніки, кількість якої завдяки нашим союзникам істотно збільшується і вже приносить свої плоди.

Читайте також: Окупанти розігнали мирний мітинг у Херсоні, застосувавши сльозогінний газ. Є постраждалі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк