04.05.2022, 13:35

"Знищить Росію": Військовий експерт розповів, чим загрожує окупантам загальна мобілізація

мобилизация в россии

Відомий військовий експерт Олег Жданов прокоментував можливе проведення загальної мобілізації у РФ. Він вважає, що такий крок може серйозно прискорити економічний колапс усередині Росії.

Про це аналітик написав у своєму ТГ-каналі, повідомляє Час Пік. Незважаючи на те, що така ймовірність зберігаєтеся, загальна мобілізація може дуже сильно підірвати внутрішню обстановку в Росії, вважає експерт.

"Армію потрібно буде утримувати - солдатів одягати, годувати. При цьому потрібно відірвати величезну кількість людей від роботи і отримати економічний колапс вже зараз, хоча вони до нього і так наближаються. Тож загальна мобілізація знищить росію", - пише експерт.

Крім того, на підготовку новобранців потрібен час, як і на перекидання підготовлених військ, а це - від одного до кількох місяців, яких у Росії немає. При цьому, навіть мінімальна підготовка цього не виправить, бо у професійній армії на підготовку солдатів йдуть роки.

"Для проведення мобілізаційної хвилі (50 тис. - 300 тис.) потрібен час - від одного місяця на формування списків та збори людей, кілька місяців тренувань, кілька тижнів на на перекидання військ. Побачити їх на фронті ми зможемо через 3-5 місяців. Залежно від того, чи хтось із них має військову підготовку, звичайно, можна їх покинути раніше, але це буде бійня та самогубство.

Без будь-якої підготовки, навіть мінімальної за кілька місяців - це все одно вчорашні офіс-менеджери, звичайні громадяни, не готові, ні фізично, ні морально до повномасштабної війни", - зазначає Жданов.

"Противник вже зараз має проблеми з оснащенням, дається взнаки брак амуніції, техніки, якої хоч і багато, але далеко не вся знаходиться в боєздатному стані. Також, враховуючи проблеми Росії з постачанням вже зараз, то при суттєвому збільшенні задіяної живої сили зросте навантаження на логістику та забезпечення військ.

Сама по собі армія, зі слабо навченою та оснащеною піхотою, без якісної техніки, без досвідчених кадрів в авіації та артилерії не здатна на ведення бойових дій”.

Також дуже важливим є момент морального духу нових формувань, з яким у противника є проблеми:

"Одна справа підтримувати Путіна, малюючи Z, перебуваючи при цьому в одному з міст Росії, а інша – брати участь у повномасштабній війні, ризикуючи життям".

Жданов зазначає, що на тлі постійного посилення ЗС України та отримання нового озброєння окупанти перебувають у дуже невигідному для себе становищі. Тому "жива сила", навіть у великих масштабах, результат війни переломити не зможе.

Україна постійно отримує нові типи озброєння, постійно посилюється, Росія лише постійно витрачає озброєння і велика кількість живої сили не зможе переламати результат війни.

Все це говорить про те, що проведення загальної мобілізації малоймовірне, а вибіркова або хвиля мобілізації зараз не зможе кардинальним чином змінити обстановку на фронті," - резюмує експерт.

Читайте також, чому частина бойової техніки, яку можна використовувати на передових, глядачі на параді у Москві не побачать.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк