13.05.2022, 07:59

У США сенатор-республіканець загальмував швидке ухвалення рішення про допомогу Україні на 40 млрд

сенатор-республиканец Рэнд Пол

Американський сенатор-республіканець Ренд Пол зі штату Кентуккі намагається блокувати закон про надання 40 мільярдів доларів допомоги Україні. Тепер ухвалення рішення переноситься щонайменше до наступного тижня.

Ренд Пол добивається, щоб у законі передбачили створення спеціального генерального інспектора з нагляду за тим, як витрачається військова допомога Україні, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

Нагадаємо, нижня палата Конгресу США ввечері 10 травня (11 травня за Києвом) проголосувала за новий пакет допомоги для України на суму майже 40 мільярдів доларів. Перед тим, як відповідний законопроєкт передадуть на підпис президенту Джо Байдену, він має отримати схвалення Сенату США.

Щоб швидко ухвалити таке рішення Сенат США має дійти одностайної згоди. Проте сенатор-республіканець Ренд Пол виступив проти, вимагаючи внести поправку до закону. Зокрема, він наполягає, щоб до законопроєкту додали пункт про запровадження контролю за грошима та зброєю, які США надають Україні.

"Ви не повинні виділяти всі 40 мільярдів доларів без жодного нагляду. І, маючи спеціального генерального інспектора, як ми робили це в Афганістані - це не зупинило всі витрати - це принаймні змушує зловмисників двічі подумати про розкрадання грошей.

Ми не можемо рятувати Україну, прирікаючи на загибель економіки США", - заявив Ренд Пол.

Члени обох партій загалом згодні з цією ідеєю, але внесення змін до законопроєкту на нинішньому етапі вимагатиме певного часу та сповільнить надання допомоги Україні.

Лідер більшості у Сенаті Чак Шумер та його колега від Республіканської партії Мітч Макконнел закликали колег якнайшвидше надати допомогу Україні.

"Все, що він досягне своїми сьогоднішніми діями – це відстрочить цю допомогу. Але не зупинить", – прокоментував Чак Шумер вимоги Пола.

Варто зазначити, що законопроєкт про допомогу Україні не буде заблокований або переглянутий. Сенатори Ренд Пол та Джон Кеннеді підтримали законопроєкт, але наполягають на прийнятті поправки, що забезпечує призначення спеціального генерального інспектора для контролю за витратами, щоб уникнути шахрайства.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк