13.05.2022, 08:31

Рада ООН з прав людини провела спеціальну сесію, присвячену Україні

Иллюстративное фото / Открытый источник

Рада ООН з прав людини 12 травня провела 34 спеціальну сесію, присвячену погіршенню ситуації з правами людини в Україні, що склалася в результаті російської агресії.

12 травня відбулася перша зустріч Ради ООН, проведена після того, як на початку квітня Генасамблея ООН призупинила участь РФ у діяльності свого найвищого правозахисного органу, повідомляє Час Пік із посиланням на закордонні ЗМІ.

"Вона скликається відповідно до офіційного прохання, поданого сьогодні Україною і підтриманого нині 53 державами", – зазначається в повідомленні управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) на його сайті 9 травня.

Ініціатори зустрічі вимагають розслідування злочинів у Київській, Чернігівській, Харківській, Сумській та Донецькій областях України. Найвідоміші з них – Буча та Маріуполь.

Виступаючи на 34-й спеціальній сесії Ради ООН з прав людини, присвяченій ситуації з правами людини в Україні, що склалася внаслідок російської агресії, Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет заявила, що багато злочинів можуть бути прирівняні до військових злочинів.

Вона зазначила, що її офіс на щоденній основі оновлює інформацію про вбитих та поранених в Україні, проте реальні цифри можуть бути значно вищими.

Рада ООН з прав людини прийняла рішення провести розслідування можливих військових злочинів російських окупантів та проголосувала за посилення контролю з погіршення ситуації з правами людини в Україні внаслідок російської агресії, особливо з огляду на події у Маріуполі та кількох інших містах.

За запропоновану Києвом резолюцію про утворення спеціальної слідчої комісії проголосувало 33 країни.

Дванадцять держав-членів, серед яких Куба, Казахстан, Індія, Пакистан, Узбекистан та Венесуела, утрималися від голосування. Тільки Китай та Еритрея висловилися проти цієї пропозиції.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк