14.05.2022, 12:35

Путін може включити окуповані території України до складу РФ і поставити ядерний ультиматум - ISW

Леся Матвеева | Всі новини автора
война в Украине

Аналітики американського Інституту дослідження війни (ISW) не виключають, що Путін може найближчими місяцями анексувати окуповані південь та схід України безпосередньо до складу РФ. Тоді він зможе заявити, що російська доктрина, яка дозволяє застосовувати ядерну зброю для захисту російської території, поширюється на ці території.

На думку аналітиків ISW, такі дії загрожують Україні та її партнерам ядерною атакою, якщо українські контрнаступи щодо звільнення окупованої РФ території продовжаться, повідомляє Час Пік із посиланням на ISW.

Путін може вважати, що загроза ядерною зброєю або її застосування відновлять стримування Росії після того, як його катастрофічне вторгнення підірвало можливості РФ зі стримування звичайних озброєнь.

На думку аналітиків ISW, на терміни можливої ​​анексії захоплених територій впливає те, наскільки президент РФ розуміє стан російських ЗС, що деградував, в Україні. Російські військові на Донбасі навряд чи досягнуть заявлених Путіним територіальних цілей.

"Якщо Путін зрозуміє свою військову слабкість, він, швидше за все, поквапиться з анексією і швидко запровадить ядерне стримування у спробі зберегти контроль над українською територією, яку окупує Росія.

Якщо Путін вважає, що російські сили здатні на подальший наступ, він, швидше за все, відкладе анексію, сподіваючись захопити більше території. У цьому випадку його погане керівництво та українські контрнаступи можуть призвести російську армію до колапсу.

Україна та її західні партнери, ймовірно, мають вузьке вікно можливостей підтримати український контрнаступ на окуповані території до того, як Кремль анексує їх", - вважають аналітики ІSW.

На їхню думку, Україна та Захід також мають розробити узгоджений план реагування на будь-яку анексію та на загрозу ядерної атаки, яка може піти за нею. Оскільки "політичні та етичні наслідки багаторічної російської окупації південного сходу України будуть руйнівними для довгострокової життєздатності української держави".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк