17.05.2022, 21:02

Про порятунок бійців з "Азовсталі", допомогу зброєю, прийняття України до ЄС: Зеленський поговорив з Макроном

Марина Началова | Всі новини автора

Сьогодні, 17 травня відбулася телефонна розмова президента України Володимира Зеленського та президента Франції Еммануеля Макрона.

Переговори стосувалися війни в Україні, перспектив членства нашої країни в Євросоюзі тощо, передає Час Пік.

Зеленський у Твітері зазначив, що розмова з Макроном була "триволою і насиченою".

"Розповів про перебіг бойових дій, операцію з порятунку військових з «Азовсталі» та бачення перспектив переговорного процесу. Порушив питання про постачання пального до України. Йшлося також про оборонну підтримку від Франції, підготовку 6-го пакету санкцій, можливі шляхи експорту української аграрної продукції. Предметно обговорили розгляд нашої заявки на отримання статусу кандидата на вступ до ЄС", - повідомив Зеленський.

Прес-служба Єлисейського палацу в свою чергу повідомляє, що Макрон у розмові з Зеленським підтвердив свою повну рішучість реагувати на всі прохання про підтримку, висловлені Україною, зокрема щодо оборонної техніки, палива, гуманітарної допомоги, економічної та фінансової підтримки.

Макрон підтвердив, що найближчими днями та тижнями постачання зброї та гуманітарного обладнання Францією продовжаться і їх інтенсивність зросте. Минулими вихідними було доставлено 13 додаткових транспортних засобів, внаслідок чого гуманітарна допомога, доставлена в Україну з Франції ​​з 24 лютого, перевищила 800 тонн.

Президенти також обговорили гарантії безпеки, які Франція може надати Україні в рамках міжнародної угоди, щоб забезпечити дотримання суверенітету та територіальної цілісності країни.

Макрон також повідомив Зеленському, що заявка України на членство в Європейському Союзі буде розглянута на засіданні Європейської Ради у червні.

Раніше повідомлялося, що переговори між Україною та Росією призупинено.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк