26.05.2022, 08:02

Єврокомісія запропонувала визнати порушення санкцій злочином

Еврокомиссия предложила признать нарушение санкций преступлением

Європейська комісія запропонувала включити порушення санкцій до списку злочинів, затвердженого в ЄС, та пропонує нові правила конфіскації активів.

Єврокомісія 25 травня запропонувала визнати злочином порушення санкцій ЄС проти РФ. Про це ]]>йдеться ]]>у прес-релізі Єврокомісії, повідомляє Час Пік.

"Поки агресія Росії проти України триває, надзвичайно важливо, щоб санкції ЄС були повністю реалізовані, а їхнє порушення не окупилося. Сьогоднішні пропозиції спрямовані на те, щоб активи фізичних та юридичних осіб, які порушують обмежувальні заходи, могли бути конфісковані у майбутньому. Пропозиції надійшли у контексті Цільової групи "Заморозити та конфіскувати", створеної Комісією у березні", - йдеться у прес-релізі.

Єврокомісія пропонує додати порушення санкцій до списку злочинів ЄС. Зазначається, що це дозволить встановити загальний базовий стандарт із кримінальних правопорушень та покарань у всьому Євросоюзі.

Також Комісія висуває пропозицію щодо Директиви про повернення та конфіскацію активів. Основна мета полягає в тому, щоб злочинці не отримували неправомірних доходів та не робили нових злочинів. Зокрема, запропоновані правила стосуватимуться конфіскації доходів, отриманих ухилянням від санкцій.

Потенційні кримінальні злочини можуть включати: участь у діях, спрямованих на прямий чи опосередкований обхід обмежувальних заходів, у тому числі шляхом приховування активів; нездатність заморозити засоби, що належать, утримуються або контрольовані зазначеною особою/організацією; або торгівля, наприклад, імпорт або експорт товарів, на які поширюються торговельні заборони.

Щойно держави-члени ЄС погодяться з ініціативою Комісії з розширення списку злочинів ЄС, Комісія надасть законодавчу пропозицію.

Пропонується розширення повноважень офісів щодо повернення активів для швидкого відстеження та ідентифікації активів фізичних та юридичних осіб, на які поширюються обмежувальні заходи ЄС. Ці повноваження будуть поширюватися і на кримінальні активи, зокрема шляхом екстреного заморожування майна, коли існує ризик зникнення активів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк