30.05.2022, 21:47

Ердоган поговорив з Путіним і запропонував провести переговори Росії, України та ООН у Стамбулі

Марина Началова | Всі новини автора

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.

У ході бесіди обговорювалися війна Росії та України, а також турецько-російські відносини, повідомляє прес-служба турецького президента, передає Час Пік.

Як повідомляться, Ердоган заявив, що необхідні кроки, які зведуть до мінімуму негативні наслідки війни та зміцнять довіру шляхом якнайшвидшого відновлення миру між Росією та Україною.

Ердоган заявив, що він готовий провести зустріч представників Росії, України та ООН у Стамбулі та зіграти роль у можливому механізмі спостереження, якщо українська та російська сторони погодяться.

Водночас, прес-служба Кремля у своєму прес-релізі не згадує пропозицію Ердогана організувати зустріч у Стамбулі. В адміністрації Путіна заявили, що президенти обговорювали питання безпеки судноплавства в Чорному та Азовському морях, а також проблеми з постачанням продовольства через війну Росії проти України. Так, російська сторона запропонувала експортувати добрива та сільгосппродукцію у разі зняття санкцій.

ЗМІ повідомляють, що Ердоган має також провести телефонну розмову із президентом України Володимиром Зеленським. За деякими даними, переговори відбудуться вже цього вечора.

Прес-секретар Зеленського Сергій Никифоров у коментарі журналістам зазначив, що президент розгляне пропозицію щодо переговорів з Путіним та Ердоганом, "якщо президент РФ буде готовий у них брати участь".

Нагадаємо, сьогодні Зеленський виступив перед Європейською радою.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк