04.07.2022, 17:20

Кабмін України можуть суттєво скоротити: кількість чиновників зменшиться вдвічі

Віктор Білий | Всі новини автора

В Україні планують різко скоротити кількість урядовців. Кабінет міністрів України пропонує скоротити кількість самих міністерств та центральних органів виконавчої влади, а також кількість та їх працівників.

Про це йдеться у матеріалах уряду, які є у розпорядженні "ЕП". За даними джерел, завдання скласти план оптимізації держапарату Кабінет міністрів отримав від президента Володимира Зеленського, передає Час Пік.

Уряд налаштований провести реальну реформу, яка включатиме не лише скорочення кількості чиновників, а й зміну підходів до роботи державного апарату та визначення розмірів оплати праці.

Мета запропонованої реформи шляхетна: підвищити ефективність роботи чиновників та урізати витрати на їх утримання.

Запропонована реформа стосуватиметься лише державних службовців. За даними Національного агентства з питань державної служби, в Україні їх 168,2 тис. Ще 32,8 тис. посад залишаються вакантними. Тобто загальна штатна чисельність чиновницького апарату становить майже 205 тис. осіб.

До них належать працівники Офісу президента, уряду, Верховної Ради, міністерств, центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, обласних та районних адміністрацій, судів та інших державних установ.

Решту службовців, які працюють у державних установах, але не є держслужбовцями, ця реформа не торкнеться. При тому, що ця цифра набагато вражаюча. Загалом на держслужбі, в органах місцевого самоврядування, державних агентствах, комісіях, інспекціях, службах та на держпідприємствах працюють понад 5 млн українців.

Вчителів, лікарів та пожежників скорочення поки що також не торкнеться.

План трансформації пропонує кардинально зменшити кількість органів влади та чиновників, які там працюють. Зміни пропонують проводити на найвищому рівні, починаючи з Кабінету Міністрів. Кількість міністерств хочуть зменшити з 20 до 12 шляхом об'єднання та ліквідації.

Згідно з наявними даними, у центральних апаратах міністерств має залишитися 2,7 тисячі співробітників замість 9,2 тисячі, а в територіальних органах – близько 9 тисяч замість 15 тисяч.

Тобто скорочення має торкнутися більш як половини держслужбовців (залишиться 11,7 тис. замість 24,2 тис.). При цьому кількість міністерств планується скоротити з 20 до 12. Поки що це рішення ще не затверджено та обговорюється на рівні проєкту.

Читайте також: Міністр Німеччини назвала суму, необхідну для відновлення України

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: