08.08.2022, 08:49

"Будь-яка атака на АЕС сама по собі самогубна": Генсек ООН закликав надати МАГАТЕ доступ до ЗАЕС

Запорожская АЭС

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш закликав надати Міжнародному агентству з атомної енергії ООН (МАГАТЕ) доступ до Запорізької АЕС.

В ООН висловили сподівання, що обстріл Запорізької атомної електростанції в Україні припиниться, і МАГАТЕ отримає доступ на АЕС, повідомляє Час Пік з посиланням на закордонні ЗМІ.

Гутерріш заявив, що через десятиліття повернувся ризик ядерної конфронтації та закликав ядерні держави взяти на себе зобов'язання не застосовувати зброю першими.

"Ми повністю підтримуємо МАГАТЕ в їх зусиллях зі створення умов для стабілізації ситуації на станції. Будь-яка атака на АЕС сама по собі самогубна, і я сподіваюся, що ці атаки припиняться. Також я сподіваюся, що МАГАТЕ зможе отримати доступ на станцію", – сказав Гутерріш на прес-конференції в Японії, де він був присутній на меморіальній церемонії в Хіросімі, присвяченій річниці атомного бомбардування.

За словами генерального секретаря ООН, якщо російські окупанти застосують ядерну зброю, "то, швидше за все, вже не буде жодної ООН, щоб якось на це відреагувати".

Нагадаємо, 6 серпня російські окупанти ракетами обстріляли Енергодар, влучивши по майданчику ЗАЕС безпосередньо поряд зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) висловив серйозне занепокоєння у зв'язку з обстрілами Запорізької АЕС.

"Я вкрай стурбований вчорашнім обстрілом найбільшої в Європі атомної електростанції, який підкреслює цілком реальний ризик ядерної катастрофи, яка може загрожувати здоров'ю населення та навколишньому середовищу в Україні та за її межами", - заявив Рафаель Гроссі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк