04.09.2022, 15:14

Шмигаль у Німеччині обговорював передачу Україні системи ППО IRIS-T

Марина Началова | Всі новини автора

4 вересня під час офіційного візиту до Берліну відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з Федеральним Президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Сторони обговорили низку важливих питань, зокрема постачання зброї для ЗСУ, фінансову допомогу Україні, санкції проти РФ, провокації Росії на ЗАЕС, процес інтеграції України до ЄС, а також реалізацію плану відновлення України. Про це повідомила прес-служба Кабміну, передає Час Пік.

Денис Шмигаль подякував за військову, фінансову, гуманітарну та політичну підтримку з боку Німеччини. Прем’єр-міністр України наголосив на необхідності збільшення постачання важкої військової техніки союзниками.

«Реактивні системи залпового вогню MARS II та самохідні артилерійські установки «Panzerhaubitze 2000», які передала Німеччина, гарно показали себе на полі бою, і ми сподіваємося на збільшення постачання важкого озброєння. Крім того, восени очікується передача надсучасної системи ППО німецького виробництва IRIS-T. Водночас ми очікуємо, що Німеччина стане одним із лідерів у процесі розбудови протиповітряної оборони», — відзначив очільник українського Уряду.

Під час зустрічі сторони також обговорили питання економічної допомоги Україні, макрофінансову стабільність та дефіцит українського бюджету. Денис Шмигаль відзначив, що Україна вже отримала 17,5 млрд доларів допомоги від міжнародних партнерів і до кінця року очікує ще від 12 до 16 млрд доларів.

«Цього тижня очікуємо на черговий транш макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 5 млрд євро. Ми вдячні Німеччині та всім країнам Євросоюзу за фінансову допомогу. Це дозволяє нам вистояти у війні, продовжувати фінансувати соціальні зобов’язання Уряду, підтримувати економіку, армію та фінансову стабільність у нашій державі», — підкреслив Прем’єр-міністр України.

Водночас Президент Франк-Вальтер Штайнмаєр запевнив, що Німеччина залишається надійним союзником для України та буде стояти пліч-о-пліч з нашою державою, аби забезпечити перемогу в цій війні.

Як вже повідомлялося, Німеччина виділить 199 млн доларів допомоги вимушеним переселенцям в Україні.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк