06.10.2022, 22:01

Зеленський закликав НАТО вжити превентивних заходів, а не чекати ядерної атаки РФ

Марина Началова | Всі новини автора

Президент Володимир Зеленський закликав НАТО завдати "превентивного удару", а не чекати, поки Росія застосує ядерну зброю.

Про це він заявив під час дискусії в австралійському Інституті Лоуї, передає Час Пік.

Президент зазначив, що вважає ядерним шантажем не лише загрози застосування ядерної зброї з боку Росії, а й захоплення Запорізької АЕС.

"Ми бачимо, що ці люди здатні на такі страшні кроки. Що має робити НАТО – унеможливлювати застосування ядерної зброї. Але, що важливо, я ще раз звертаюся до міжнародної спільноти, як це було до 24 лютого: превентивні удари, щоб вони знали, що з ними буде, якщо застосують. А не навпаки – чекати ядерних ударів Росії, щоб потім сказати: "Ах, ти так, ну ось тримай від нас!". Переглянути застосування свого тиску. Ось що, я вважаю, має робити НАТО", - сказав Зеленський.

Пізніше речник президента Сергій Никифоров пояснив, що Зеленський мав на увазі зовсім не ядерний удар по Росії.

"Президент говорив про період до 24 лютого. Тоді треба було застосувати превентивні заходи, щоб не дозволити Росії розв'язати війну. Нагадаю, що єдині заходи, про які тоді йшлося, були превентивні санкції. Шантажувати світ вибухами на ЗАЕС та всіляко натякати на використання ядерної зброї дозволяє собі лише держава-терорист Росія. Від України таких закликів ви ніколи не почуєте", - написав Никифоров у Фейсбуці.

Раніше ЗМІ назвали сценарії, як Захід може відповісти на ядерний удар РФ по Україні.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк