24.11.2022, 15:23

У Радбезі ООН засудили масовані ракетні удари РФ по Україні

В Совбезе ООН резко осудили массированные ракетные удары РФ по Украине

Рада безпеки ООН 23 листопада на запит української сторони провела екстрене засідання. У Радбезі ООН засудили російські атаки на об'єкти критичної інфраструктури України.

Росія має негайно припинити обстріл об'єктів цивільної інфраструктури України. Таку заяву на екстреному засіданні Ради безпеки ООН зробила заступник генерального секретаря організації Розмарі Ді Карло, повідомляє Час Пік.

"Напади на цивільне населення і цивільну інфраструктуру заборонені міжнародним гуманітарним правом, як і атаки на військові об'єкти, якщо це може завдати шкоди цивільному населенню... ООН рішуче засуджує ці напади і вимагає, щоб Росія негайно припинила подібні дії. За будь-які порушення законів має бути відповідальність", – сказала Розмарі Ді Карло.

За її словами, через російські ракетні удари нинішня зима може стати катастрофічною для мільйонів українців, яким загрожують кілька місяців "в умовах холодної погоди без опалення, електрики, води та інших основних комунальних послуг".

Постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що цілеспрямовані ракетні удари, завдані по об'єктам критичної інфраструктури України, є "ганебною ескалацією у жорстокій та невиправданій війні", розв'язаній РФ проти сусідньої держави.

За її словами, Путін "намагається перетворити зимові холоди на зброю", щоб заподіяти українському народу ще більше страждань. Вона зазначила, що Росія вдалася до "нелюдської стратегії" після цілої серії поразок на полі бою. Лінда Томас-Грінфілд закликала ООН рішуче та беззастережно засудити дії Москви.

"Мета Росії очевидна - сіяти терор на тлі своїх військових поразок. Продовження таких ударів неприпустиме", - заявив постійний представник Франції при ООН Ніколя де Рів'єр.

Він зазначив, що масований ракетний обстріл України – це терор на тлі нездатності російської армії досягти успіхів на полі бою. За словами Рів'єра, Франція продовжить підтримувати Україну.

Нагадаємо, на екстреному засіданні Радбезу ООН по відеозв'язку виступив президент України Володимир Зеленський. Він заявив, що Україна чекає жорсткої реакції світу на російський терор.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк