11.01.2023, 18:21

"Леопардам" бути! Підсумки зустрічі лідерів країн "Люблінського трикутника"

Марина Началова | Всі новини автора
люблінська трійка

Сьогодні у Львові пройшла зустріч лідерів країн-членів "Люблінського трикутника" - президента України Володимира Зеленського, президента Польщі Анджея Дуди та президента Литви Гітанаса Науседи. На зустрічі обговорювалось питання безпеки та ситуації на фронті, а також на можливості нової ескалації з боку держави-агресора Росії.

Про це повідомляє Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

За підсумками зустрічі лідери трьох країн підписали спільну декларацію президентів "Люблінського трикутника".

"З перших днів повномасштабного вторгнення ми відчуваємо підтримку наших братніх народів Польщі та Литви. Вдячний Анджею Дуді та Гітанасу Науседе за візит. Вдячний за допомогу нашому народу", - написав Зеленський у своєму Facebook.

Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв, що Україна отримає роту німецьких танків Leopard найближчим часом.

"Україна отримає роту Leopard, а також інші танки від союзників дуже скоро різними способами", — сказав Дуда.

Також він зазначив, що передані вони будуть в рамках міжнародної коаліції:

"Перш за все, ми хотіли б, щоб це була міжнародна коаліція, і ми на її розгляд подали пропозицію про надання першого пакету танків Leopard, який, сподіваюся, разом з іншими партіями танків Leopard, які є в інших країнах, будуть відправлені в Україну".

Слід зазначити, що за стандартами НАТО танкова рота може складатися з 14 машин, втім точна кількість танків, які має отримати Україна, наразі не відома.

Своєю чергою литовський лідер Гітанас Науседа на зустрічі с Зеленським також заявив про підтримку України, повідомивши, що Литва передасть українським захисникам системи ППО та зенітні установки:

"Сьогодні я привіз добрі новини для України. Ми передаємо системи ППО, зенітні установки..." – сказав Науседа.

На підсумковій пресконференції Зеленський зазначив, що серед питань, що обговорювалися, були й "механізми прискореного членства в НАТО, як у Швеції та Фінляндії".

Також, сьогодні стало відомо про те, що Великобританія також долучається до "танкового ленд-лізу". Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак попросив міністра оборони Бена Уоллеса "працювати з партнерами" найближчими тижнями, щоб просуватися "далі і швидше в нашій підтримці України, включаючи надання танків".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк