17.01.2023, 14:32

Танки, бронетранспортери, винищувачі - що готує Захід, щоб допомогти Україні перемогти

Марина Началова | Всі новини автора
Олаф Шольц

Канцлер Олаф Шольц, схоже, нарешті зрозумів, що українцям потрібні бойові танки, щоб перемогти росіян. Згодом їм також знадобляться винищувачі.

Колишній головний редактор Handelsblatt Global і автор журналу Economist Андреас Клут аналізує перспективи майбутніх рішень антиросійської коаліції в статті видання ]]>Bloomberg]]>, Передає Час Пік.

Цього тижня європейська політика отримала величезний викид кінетичної енергії завдяки усвідомленню в таких місцях, як Берлін, що навесні війна в Україні знову стане кінетичною. Саме тоді очікується, що росіяни почнуть новий наступ, а українці — власні контратаки, щоб відвоювати окуповані території.

Щоб українці досягли успіху на цьому наступному етапі — який дослідники описують як «маневрену війну» — їм знадобиться супермобільна західна зброя, така як бойові танки. Але щоб Київ їх отримав, західні лідери, такі як канцлер Німеччини Олаф Шольц, повинні спочатку бути розблокованими. З новим міністром оборони Німеччини та новою позицією щодо постачання зброї він нарешті наблизився до цього рішення.

Теж про час. У неділю після того, як російський президент Володимир Путін вторгся в Україну у лютому минулого року, Шольц виголосив промову, в якій проголосив Zeitenwende, всесвітньо-історичний поворотний момент. За його словами, Німеччині довелося прокинутися від десятиліть наївного балування Путіним і натомість інвестувати у свою армію та стати хорошим союзником НАТО. І вона мала допомогти Україні захиститися.

Однак цей риторичний розквіт супроводжувався звичайним німецьким волоченням. Німеччина дала Україні багато грошей, спорядження та зброї, але лише тоді, коли інші, зокрема США, взяли на себе ініціативу. Союзники, включаючи Велику Британію, Естонію та Польщу, вимагали набагато більш сміливої підтримки України, тоді як Шольц закликав до обережності. Більше ніж прибалти, поляки, фіни та інші він боїться спровокувати Путіна на ядерну ескалацію. Тому він поки що відмовляється відправляти українцям німецькі танки Leopard-2.

Не допомогло й те, що міністр оборони Шольца, Крістін Ламбрехт, була найбезпораднішим і незграбним членом його кабінету, з олов’яним слухом для дипломатії та малим поняттям про військові справи. Союзники, які зустрічали її, часто виходили з нарад, закотивши очі. Zeitenwende, як стало очевидно, потрібен інший емісар.

Тож цього тижня сама Ламбрехт зробила послугу і пішла у відставку. Її заміною став Борис Пісторіус, відносно маловідомий регіональний політик із Нижньої Саксонії, який, однак, користується довірою Шольца.

Перший великий іспит Пісторіуса — провести так званий формат Ramstein цього тижня. Головним пунктом у списку завдань є відправка бойових танків в Україну, зокрема тих Leopard 2, про які Шольц так багато думає.

Раніше цього місяця Німеччина вже сигналізувала про зміну, коли оголосила, що передасть Києву бойові броньовані машини під назвою Marders. Як завжди, Шольц передумав лише після того, як французи сказали, що надішлють подібні машини, а американці пообіцяли свої власні Бредлі. Доставляючи солдатів піхоти туди, де вони потрібні під час обстрілу, ці БТР є однією з передумов для маневреної війни. Але вони призначені для роботи в хореографії з бойовими танками.

Наступним союзником стала Британія, яка оголосила, що передасть Україні 14 своїх бойових танків під назвою Challenger 2. Водночас Польща заявила, що хоче відправити кілька своїх власних Leopard 2 німецького виробництва, для яких Німеччина повинна буде надати ліцензії на реекспорт. Фінляндія зробила подібну заяву. Разом Лондон, Варшава, Гельсінкі та інші таким чином посилили тиск на Берлін настільки, щоб змінити дискусію в Німеччині.

У цій новій плинній дискусії знову виникла хороша ідея. Чому б не домовитися, щоб консорціум країн відправив Leopard 2 в Україну? Близько 16 країн — 15 у Європі та Канаді — мають у своїх запасах близько 2000 "великих котів". Дозволити певній комбінації цих країн забеспечити Україну як клуб, вирішило б відразу кілька проблем.

По-перше, деякі армії мають надто мало Леопардів у робочому стані, щоб передати їх, не послаблюючи своїх власних бойових можливостей. Але консорціум міг би легко знайти достатньо танків, запчастин і боєприпасів, щоб дати українцям усе, що їм потрібно — для початку принаймні 100.

По-друге, така демонстрація єдності значно ускладнить будь-яку спробу Путіна помститися будь-якому окремому члену альянсу — за допомогою більших диверсій і гібридної війни або навіть повної сили. По суті, він був би проти Заходу в цілому. Зі своїм мисленням хулігана він, швидше за все, ухилиться від такої сили та рішучості, ніж піде на ескалацію.

Навіть тоді бойові танки не можуть бути останнім кроком Заходу. Леопарди та Челенджери доповнять вже заявлені броньовані бойові машини та артилерію. Однак правильна маневрена війна означає, що українські сухопутні війська зрештою також потребуватимуть підтримки з власного неба. Щоб вони виграли війну — і, отже, для будь-якої перспективи миру — Україні знадобляться західні гелікоптери та винищувачі.

Весь цей час у цій війні західні лідери, такі як Шольц, були неправильними, дозволяючи Путіну залякувати їх, змушуючи здогадуватися, де його «червоні лінії» можуть бути чи ні. Путін напав на меншого сусіда без провокації, порушивши всі норми людської пристойності та міжнародний порядок. Його треба перемогти. У цій боротьбі доля обрала Україну Фермопілами, а українців – спартанцями. Решта з нас не може дозволити їм зазнати невдачі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк