03.02.2023, 08:51

У Києві 3 лютого відбудеться саміт Україна-ЄС

В Киеве пройдет саммит Украина-ЕС 

У Києві 3 лютого відбудеться саміт Україна-ЄС за участю президента України Володимира Зеленського, членів уряду, голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн та президента Європейської ради Шарля Мішеля.

До делегації з Брюсселя увійшло 15 із 27 членів Єврокомісії. Напередодні вони провели спільне засідання із представниками українського уряду, повідомляє Час Пік.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн приїхала до Києва днем раніше разом із єврокомісарами для участі у засіданні Єврокомісії та українського уряду.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував спільне засідання уряду України та членів Європейської комісії.

"Я вірю, що Україна заслуговує вже цьогоріч підійти до відкриття переговорів про членство в ЄС. І я дякую пані президентці Єврокомісії та її колегам і нашим друзям у ЄС за відчутну підтримку на шляху інтеграції та в захисті нашої держави й людей", - сказав Зеленський.

Ключова тема саміту - готовність України до початку переговорів про вступ до Євросоюзу. Наразі українська сторона готується подати результати виконання рекомендацій ЄС.

"Ключовим питанням на порядку денному має стати перспектива якнайшвидшого початку переговорного процесу про вступ до ЄС після того, як Україна виконає всі рекомендації ЄК і отримає позитивну оцінку", - заявив днями міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Крім того, на саміті обговорять такі теми: українська "формула миру", посилення санкцій проти РФ, притягнення РФ до відповідальності за військові злочини, ситуація з безпекою, взаємодія в енергетичній сфері.

Президент України Володимир Зеленський днями заявив, що чекає на конкретні рішення від європейських партнерів.

"Ми очікуємо на новини для України. Очікуємо на рішення наших партнерів у Євросоюзі, які відповідатимуть досягнутому рівню взаємодії між нашими інститутами та ЄС, та нашому прогресу. Прогресу, який очевидно є - навіть незважаючи на повномасштабну війну", - заявив Зеленський.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розраховує на отримання детального плану дій щодо подальшої європейської інтеграції – дорожньої карти.

Україна хоче розпочати попередні переговори про вступ до ЄС до кінця 2023 року. На думку глави МЗС Дмитра Кулеби, цілком імовірно, що вже навесні буде фіналізовано виконання рекомендацій Єврокомісії.

"Україна докладає максимум зусиль, і я переконаний, що ми маємо розпочати попередні переговори до кінця 2023 року. Жодні ігри чи вузькі політичні інтереси не повинні перешкодити", - сказав він.

Нагадаємо, з набуттям статусу кандидата в ЄС Україна зобов'язалася виконати домашню роботу:

  • реформувати Конституційний суд
  • продовжити судову реформу
  • посилити боротьбу з корупцією та завершити відбір директора НАБУ
  • посилити боротьбу з відмиванням коштів
  • провести антиолігархічну реформу
  • ухвалити нові закони про медіа
  • ухвалити законодавство про національні меншини

Без виконання вищезазначених рекомендацій не зможуть розпочатися переговори щодо вступу до ЄС. Очікується, що на саміті можуть озвучити першу оцінку виконання рекомендацій щодо вступу України до Євросоюзу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк