09.02.2023, 09:00

Зеленський відвідав Лондон та Париж: підсумки дипломатичних зустрічей

Ольга Ранська | Всі новини автора
зеленский шольц макрон

Президент України Володимир Зеленський звернувся до британського парламенту та зустрівся з королем Чарльзом III учора, 8 лютого, під час його першої поїздки до Великобританії після вторгнення Росії до України. Пізніше Зеленський прибув до Франції, щоб зустрітися із президентом Франції та канцлером Німеччини. Сьогодні Президент збирається вирушити на саміт Європейської ради до Брюсселя (Бельгія).

Візит до Великобританії

8 лютого Зеленський здійснив несподіваний у Великобританію, де зустрівся з прем'єр-міністром Ріші Сунаком, виступив перед британським парламентом, а також провів зустріч із бійцями Збройних Сил України, які проходять підготовку у Британії.

Під час виступу у парламенті Зеленський повторив заклик до західних союзників поставити Україні винищувачі. За повідомленням британського інформаційного агентства PA Media, Великобританія активно розглядає можливість відправлення британських літаків до України. Однак остаточного рішення про постачання літаків ще не ухвалено.

Зеленський припустив, що рішення залежить не лише від Великобританії:

"Вкотре я почув від пана прем'єр-міністра бажання надати винищувачі, і офіційно він заявив, що вони можуть розпочати навчання наших пілотів", - сказав Зеленський на спільній пресконференції в таборі Лулворт у Дорсеті. "Коли справа доходить до "Тайфунів", не все залежить лише від рішення Великої Британії".

Також Зеленський вручив спікеру Палати громад Ліндсі Хойл шолом українського льотчика-винищувача, підписаний посланням: "У нас є свобода. Дай нам крила, щоб захистити її".

Президент України Володимир Зеленський також зустрівся з королем Чарльзом ІІІ у Букінгемському палаці. Потім він прибув на британський військовий об'єкт, де зустрівся з українськими військовослужбовцями, які тренуються на танках Challenger 2. Пізніше в середу на спільній пресконференції прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак оголосив, що перші бойові танки Challenger 2 прибудуть до України наступного місяця. Після пресконференції Зеленський заявив, що Україна та Великобританія досягли домовленості про "потужний оборонний пакет".

Зеленський також підкреслив, що Україна "підсилюватиме дипломатію" щодо запиту на винищувачі Eurofighter Typhoon. Також він зазначив, що бойові пріоритети полягають у тому, щоб Україна отримала більше бронетехніки, ракети більшої дальності та винищувачі.

Візит до Франції
Президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосили на своїй підтримці України під час спільної пресконференції, що відбулася пізно вночі. Макрон та Шольц підтвердили Зеленському, що країни продовжать надавати військову допомогу Україні.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив Володимиру Зеленському, що Франція має намір допомогти Україні в її війні проти Росії.

"Ми підтримуємо Україну, сповнені рішучості допомогти їй перемогти", - сказав Макрон. "Україна може розраховувати на Францію та її союзників у перемозі у війні, Росія не повинна і не виграє війну".

Він також запевнив Зеленського, що Франція продовжить надавати військову підтримку Україні, а Париж і надалі "пристосовуватиметься" до потреб Києва.

"Україна може розраховувати на нас у побудові світу", - сказав французький лідер, виступаючи разом із Зеленським та канцлером Німеччини Олафом Шольцем у Парижі.

Після прибуття до Парижа Зеленський сказав, що "вдячний за спонтанну ідею зустрітися та поговорити" на спільній пресконференції з Макроном та Шольцем.

"У Франції та Німеччини є потенціал змінити правила гри", - сказав Зеленський у своєму вступному слові, додавши, що "чим раніше Україні вдасться отримати зброю великої дальності та сучасні літаки, тим сильнішими будуть наші коаліції".

Олаф Шольц також підтвердив наміри Німеччини продовжувати надавати військову допомогу Україні "доти, доки вона цього потребує".

"Росія не повинна виграти цю війну", - сказав Шольц.

Після цього Володимир Зеленський підтвердив, що збирається відвідати саміт ЄС, який відбудеться в Брюсселі, Бельгія, 9 лютого.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк