23.02.2023, 08:37

Відбулося відкриття спеціальної надзвичайної сесії Генасамблеї ООН щодо України

Состоялось открытие специальной чрезвычайной сессии Генассамблеи ООН

22 лютого відбулося відкриття спеціальної надзвичайної сесії Генасамблеї ООН з питань України. На ній розглядають проєкт резолюції A/ES-11/L.7. Голосування за резолюцію відбудеться після дебатів. Очікується, що це станеться 23 чи 24 лютого.

Документ подали Україна та ще близько 60 держав, його текст ]]>опубліковано ]]>на сайті ООН. Проєкт резолюції представив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Засідання Генасамблеї ]]>транслюється ]]>на сайті ООН, повідомляє Час Пік.

У тексті сказано, що Генасамблея підтверджує свою прихильність до суверенітету, незалежності, єдності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також підкреслює "необхідність якнайшвидшого досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру в Україні відповідно до принципів Статуту".

У документі є заклик до РФ негайно вивести війська з усієї території України та припинити бойові дії, а також наголошується на необхідності притягти до відповідальності всіх винних за скоєні на території України "найсерйозніші злочини з міжнародного права".

"Я знаю, що дехто досі думає й іноді каже: "Ми хочемо бути друзями і з Україною, і з Росією. Нехай усе закінчиться якнайшвидше з будь-яким результатом". Я можу зрозуміти це. Проблема в тому, що в цій війні немає двох рівних сторін. Є агресор і жертва.

Не можна порушувати принцип територіальної цілісності... Світ потоне в хаосі, якщо ми допустимо силову зміну кордонів, прикриваючись політичною доцільністю чи симпатією до агресорів", - сказав Дмитро Кулеба.

До проєкту резолюції Білорусь, яка підтримує у війні Росію, подала дві поправки:

  • у першій поправці постійний представник Білорусі Валентин Рибаков запропонував виключити з тексту слова "повномасштабне вторгнення в Україну" та замінити фразу "агресія Російської Федерації проти України" на "військові дії в Україні". Під час виступу він заявив, що Росія проводить в Україні "спеціальну військову операцію".
  • у другій поправці він запропонував внести до резолюції пункт із закликом до мирних переговорів та про відмову від постачання зброї до зони конфлікту.

Представник РФ Василь Небензя назвав резолюцію "однобокою та відірваною від реальності" й закликав підтримати "балансуючі поправки" Білорусі.

"Колеги, я закликаю вас голосувати проти будь-яких ворожих поправок, які прагнуть підірвати Статут ООН й ігнорувати правду про цю війну. Натомість я наполегливо закликаю вас проголосувати за цю резолюцію в її нинішньому вигляді", - сказала Посол США при ООН Лінда Томас-Грінфіл.

Вона наголосила, що подана резолюція закликає інші країни підтримати дипломатичні зусилля щодо досягнення всеосяжного та міцного миру в Україні відповідно до Статуту ООН.

Багато іноземних представництв при ООН розмістили у Twitter заклики схвалити резолюцію.

Президент України Володимир Зеленський закликав країни-члени Організації Об'єднаних Націй підтримати резолюцію, яка закликає до "справедливого та міцного миру" в Україні.

"Надзвичайна спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН відновила роботу і розгляне питання всеосяжного, справедливого та сталого миру відповідно до принципів Статуту ООН щодо суверенної рівності й територіальної цілісності. Ми закликаємо кожну відповідальну державу підтримати завтра резолюцію", – написав Зеленський у Twitter у ніч проти 23 лютого.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк