19.04.2023, 09:56

Продовжує зображати з себе лідера воєнного часу, - ISW про поїздку Путіна на окуповані території

Путин

Президент РФ Володимир Путін продовжує зображати з себе лідера воєнного часу в очікуванні запланованого українського контрнаступу. Поїздкою на окуповані території Луганської та Херсонської областей він переслідував кілька цілей.

Про це ]]>йдеться ]]>в аналітичному огляді Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

18 квітня Кремль повідомив, що Путін відвідав штаб російської групи військ "Дніпро" у Херсонській області та штаб Національної гвардії "Схід" в окупованій Луганській області.

"Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Путін відвідав окуповані території 17 квітня. Однак Путін на одному з відеороликів заявив, що свято православного Великодня "наближається", що передбачає, що його візит відбувся до 16 квітня. Пізніше Кремль відредагував відео, щоб виключити заяву Путіна про майбутнє свято.

Президент України Володимир Зеленський відвідав лінію фронту в Авдіївці 18 квітня, і не виключено, що Кремль навмисно опублікував кадри візиту Путіна, щоб затьмарити візит Зеленського в інформаційному просторі", - йдеться у звіті ISW.

На думку аналітикою ISW, Путін "відвідує" окуповані території, щоб покращити свій імідж військового лідера, оскільки російські блогери критикують російських чиновників за те, що вони не відвідують передові позиції, як Зеленський.

На думку експертів, візит Путіна "також був спрямований на публічне виявлення потенційних цапів-відбувайлів перед запланованими українськими контрнаступами".

Крім того, показові зустрічі російського президента з керівниками армії підтверджують чергові зміни у військовому командуванні й, можливо, у найближчому оточенні Кремля.

"Демонстративні зустрічі Путіна з Теплинським, Макаревичем та Лапіним, ймовірно, підтверджують ще одну зміну у військовому командуванні й, можливо, у найближчому оточенні Кремля. Блогер, пов'язаний із Кремлем, зауважив, що начальник російського Генерального штабу генерал армії Валерій Герасимов та міністр оборони Сергій Шойгу не були присутні на зустрічах Путіна в окупованій Україні...

Підтверджене повторне призначення Теплинського припускає, що Кремль, ймовірно, прагне працювати з "Вагнером" для досягнення вирішальної перемоги у Бахмуті. Підтвердження може також вказувати на те, що Пригожин принаймні частково відновив прихильність Путіна, відкинувши зусилля Герасимова та Шойгу щодо усунення "Вагнера" у Бахмуті...

Путін, можливо, намагається врівноважити вплив "Вагнера", повторно призначивши Лапіна командувачем Луганської ділянки лінії фронту", - йдеться у звіті ISW.

Нагадаємо, кремлівські пропагандисти стверджують, що російський президент особисто відвідав окуповані території Луганської та Херсонської областей. Проте, навіть росіяни сумніваються у правдивості цієї інформації.

"У цих кадрах, мені здається, є монтаж. Просто ми не знаємо насправді де цей бункер, тому що прапор можна поставити в будь-який бункер, і цих людей можна посадити в будь-який бункер, і жоден бункер не відрізняється нічим. І ми знаємо, що у Путіна все у всіх бункерах, однакові кабінети. Це можна було зняти й на Арбаті, і в Москві, і в Ново-Огарьово, і в Сочі - де завгодно. Тому це не є жодним доказом...

Загалом усе це, звичайно, цирк. Мені найбільше сподобалося у всій цій історії реакції у російських соціальних мережах. Ніхто не вірить, що це Путін. І ніхто не вірить, що він там був...

Це, звичайно, фішка загалом на дурнів. На жаль, таких дурнів багато. Ось ті дурні, які не критично ставляться до того, що їм показують, вони це з'їдають між двома склянками горілки та солоним огірком", - ]]>заявив ]]>екс-співробітник КДБ СРСР та Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Жирнов 18 квітня в ефірі телеканалу "FREEДІМ".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк