28.04.2023, 08:34

ПАРЄ визнала геноцидом насильницьке переміщення до РФ та русифікацію українських дітей

Иллюстративное фото / Открытый источник

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) 27 квітня визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Російської Федерації з подальшою русифікацією.

Парламентська асамблея Ради Європи (]]>ПАРЄ]]>) 27 квітня ухвалила резолюцію під назвою "Депортації та насильницькі переміщення українських дітей та інших цивільних осіб до Російської Федерації або на тимчасово окуповану територію України: створення умов для їхнього безпечного повернення, припинення цих злочинів та покарання винних", - повідомляє Час Пік.

За ухвалення резолюції проголосувало 87 депутатів, один висловився проти, один утримався.

У заяві ПАРЄ для преси особливо наголошується, що документальні свідоцтва про переміщення українських дітей відповідають міжнародному визначенню геноциду.

Документ ПАРЄ ґрунтується на свідченнях, зібраних у звіті делегата ПАРЄ від Португалії Пауло Піско.

У ПАРЄ заявили, що є докази того, що депортовані діти зіткнулися з процесом русифікації через переучування російської мови, культури та історії, навівши приклади заборони дітям розмовляти українською мовою, впливу пропаганди та відвідин "патріотичних сайтів" або військової підготовки.

"Насильницькі переміщення українських дітей явно планувалися і систематично організовувалися як державна політика й мали огидну мету знищити всі зв'язки та риси їхньої української ідентичності...

Насильницьке переміщення дітей з однієї групи в іншу з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову чи релігійну групу вважається злочином геноциду відповідно до пункту (е) статті 2 Конвенції про геноцид 1948 року, що збігається із задокументованими доказами депортації переміщення українських дітей до Російської Федерації або на території, що тимчасово перебувають під російською окупацією", - йдеться в ухваленій резолюції.

У ПАРЄ вимагають "безпечного повернення українських дітей, які примусово перевезені до Росії або на тимчасово окуповану нею територію, а також покарання тих, хто це здійснював на всіх рівнях".

Нагадаємо, в середині квітня 2023 року український уряд повідомив, що понад 19 384 українських дітей було депортовано до РФ, а доля ще багатьох тисяч досі залишається невідомою.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк