28.06.2023, 16:36

В Україні пропонують змінити назви понад 1400 населених пунктів, у тому числі Сєвєродонецька та Запоріжжя: подробиці

Иллюстративное фото / Открытый источник

Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує змінити понад 1400 назв сіл, селищ та міст України через невідповідність орфографічним, граматичним та словотвірним нормам української мови.

Національна комісія зі стандартів державної мови ]]>повідомляє]]>, що ці переліки визначено рішеннями комісії ]]>№230]]> (по кожній області) та ]]>№231]]> (по Криму) від 22 та 26 червня відповідно. Прийнято їх на підставі пропозицій членів робочої групи, до складу якої увійшли фахівці-філологи та історики закладів вищої освіти з усіх регіонів України, передає Час Пік.

Всього пропонується змінити назви 1424 населених пунктів (з 29,7 тисячі всіх наявних).

Зокрема, 176 назв пропонується змінити через невідповідність правописним, словотвірним та словозмінним нормам української мови, 611 - через невідповідність українським лексичним нормам та стосунок до російської імперської (колоніальної) політики, а 637 - через "можливу" невідповідність українським лексичним нормам та стосунок до російської імперської політики.

Щодо першої категорії комісія запропонувала конкретні корективи для назв, які б, на її думку, відповідали нормам української мови, а щодо решти - рекомендувала запропонувати нові назви "в установленому законодавством порядку".

Зокрема, пропонується змінити назви Запоріжжя та ще 23 інших міст, а також 64 селищ міського типу. Найбільше населених пунктів пропонується перейменувати в Криму (225), в Харківській (122), Донецькій (117), Луганській (101), Дніпропетровській (99), Сумській (78) та Запорізькій (66) областях.

Так, на Донбасі запропоновано зміни назви міст Дебальцеве, Докучаєвськ, Єнакієве, Жданівка (наразі тимчасово окуповані) та Красногорівка в Донецькій області, а також Боково-Хрустальне, Первомайськ, Молодогвардійськ, Сєвєродонецьк, Сорокине та Хрустальний в Луганській області (наразі всі тимчасово окуповані).

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до міністра освіти й науки Оксена Лісового з проханням скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови про перейменування низки населених пунктів. Про це ]]>повідомляє ]]>прес-служба мовного омбудсмена.

Уповноважений із захисту державної мови закликає Міністра доручити Національній комісії зі стандартів державної мови у найкоротші терміни ухвалити нове рішення, яке повністю відповідає п. 11 ст. 8 Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії".

За словами омбудсмена, нинішньою рекомендацією Нацкомісія вийшла за межі визначених законом повноважень і її пропозиція не містить чітких рекомендацій щодо перейменування населених пунктів у більшості випадків.

Кремінь наголосив, що у більшості рекомендацій не пропонується правильний варіант назви, а міститься дивне формулювання "обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку", що не відповідає вимогам закону.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться прем'єру четвертого епізоду анімаційного серіалу "Хробаки", який присвячено річниці визволення острова Зміїний, а також іншим вдалим “перегрупуванням”, “передислокаціям” та “жестам доброї волі” російських загарбників.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк