15.12.2023, 08:22

На саміті ЄС Угорщина заблокувала рішення щодо виділення Україні 50 млрд євро

премьер-министр Венгрии Виктор Орбан

На саміті Євросоюзу Угорщина заблокувала рішення про надання Україні економічної допомоги у розмірі 50 млрд євро.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення бюджетного рішення ЄС, яке включало б середньострокову програму допомоги Україні, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

"Підсумок нічної зміни: вето на додаткові гроші Україні, вето на перегляд багаторічного бюджету. Ми повернемось до цього питання наступного року на саміті ЄС після відповідної підготовки", - написав Орбан на своїй сторінці в мережі Х (відомій раніше як Twitter).

Голова Європейської ради Шарль Мішель підтвердив, що лідери країн ЄС не змогли домовитись про включення допомоги Україні до бюджетного плану Євросоюзу. За його словами, проти цього виступила одна країна.

"Лише одна держава не змогла погодитися на це рішення... Решта 26 лідерів погодилися на цей "мегапакет", включаючи Швецію, прем’єр якої за внутрішніми процедурами має обговорити це рішення з парламентом, але, як я розраховую, після цього приєднається до інших", - заявив Шарль Мішель.

Голова Євроради уточнив, що лідери країн ЄС повернуться до цього питання на початку наступного року. Крім 54 млрд економічної допомоги, Євросоюз має намір закласти в бюджет й 24 млрд на військову допомогу Україні.

Згодом Шарль Мішель висловив упевненість, що Україна все одно отримає гроші.

"Ми маємо інструменти для того, щоби гарантувати, що Україна може розраховувати на нашу підтримку. Є сильна політична воля 26 лідерів для ухвалення цього пакету. І це – сигнал, який ми хочемо надіслати Україні", – заявив Мішель.

Пропонуємо до перегляду:

Напередодні новорічних свят гурт FoxBox презентує свою нову роботу "Новий рік". Пісня заряджена драйвом та святковим настроєм, тож не пропустіть прем’єру. Композиція входить до альбому "Задля тебе".

Дивіться також:

Пісня гурту FoxBox "Задля тебе" закликає у цей непростий для всіх українців час оберігати один одного, не забувати казати про свої почуття тим, хто поряд, підтримувати наших мужніх воїнів на лінії вогню та не соромитися висловлювати свою любов до рідної країни. Українці вже показали, що разом ми – сила! І перемога обов’язково буде за нами!

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк