30.01.2024, 12:38

На саміті лідери ЄС наголосять на необхідності прискорити постачання Україні ракет, - Reuter

фйців

На саміті, який відбудеться 1 лютого, лідери Європейського Союзу підтвердять свою рішучість продовжувати надавати "своєчасну, передбачувану та стійку військову підтримку" Україні.

Про це, з посиланням на інформаційний ресурс ]]>Reuters]]>, передає Час Пік.

"Європейська рада також підтверджує гостру необхідність прискорити постачання боєприпасів та ракет", - йдеться у проєкті рішення саміту.

Проєкт залишає відкритим питання, чи пообіцяють лідери також внести ще 5 млрд євро на допомогу Україні до Європейського фонду світу, який використовувався для фінансування постачання зброї Києву.

Члени ЄС вже кілька місяців сперечаються про майбутнє ролі фонду у військовій допомозі Україні, при цьому Німеччина пропонує зосередити увагу на двосторонній допомозі з боку окремих країн ЄС.

Агенство зазначає, що ідея про виділення ще 5 млрд євро включена до проєкту тексту у квадратні дужки, що вказує на те, що вона все ще є предметом обговорення.

Основною темою саміту у Брюсселі стане спроба досягти угоди щодо пакета фінансової допомоги Україні на суму 50 млрд євро на чотири роки, який було заблоковано Угорщиною на попередньому саміті у грудні.

Нагадаємо, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що "на певному етапі" хоче запросити Україну стати повноцінним членом НАТО.

Читайте також:

Оборонні відомства України та Бельгії підписали меморандум про спільне виробництво озброєння

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк