01.02.2024, 14:47

Лідери ЄС погодили додатковий пакет підтримки для України на 50 мільярдів євро

Лидеры ЕС согласовали дополнительный пакет поддержки для Украины на 50 млрд евро

1 лютого Європейська рада підтримала перегляд бюджету Європейського Союзу, в якому буде передбачено 50 млрд євро на макрофінансову підтримку України, що має здійснюватися в рамках програми Ukraine Facility впродовж 2024-2027 років. 

На засіданні Євроради усі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення про ухвалення Українського фонду у багаторічному бюджеті ЄС в розмірі 50 мільярдів євро. Про це повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель на своїй сторінці у мережі Х (відомій раніше як Twitter), передає Час Пік.

"Маємо угоду. Усі 27 лідерів погодили додатковий пакет підтримки для України на €50 мільярдів у межах бюджету ЄС. Це забезпечує стійке, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство і відповідальність у підтримці України. Ми знаємо, що поставлено на карту", - написав Шарль Мішель

Президент України Володимир Зеленський подякував європейським лідерам за виділення важливих для України 50 млрд євро. Він наголосив, що фінансова підтримка не менш важлива, ніж військова допомога та санкційний тиск на РФ.

"Дуже важливо, що рішення було ухвалено всіма 27 лідерами, що ще раз доводить міцну єдність ЄС.

Продовження фінансової підтримки ЄС України зміцнить довгострокову економічну та фінансову стабільність, що не менш важливо, ніж військова допомога та санкційний тиск на Росію", - написав Зеленський у мережі Х.

Як ]]>повідомили ]]>у Міністерстві економіки України, підтримка в рамках програми Ukraine Facility Європейського Союзу надаватиметься щоквартально за виконання визначених у Плані критеріїв щодо проведення передбачених реформ. 

Уряд України розраховує вже у березні отримати перший платіж у 4,5 млрд євро з багаторічного пакету допомоги від ЄС на 50 мільярдів євро.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк