14.07.2024, 13:10

Росія у патовій ситуації, - експерт прокоментував заяву МЗС РФ щодо руйнування Київської ГЕС та Канівського водосховища

Мария Захарова / Фото: ТАСС

У Росії чудово розуміють своє патове становище й саме тому через усі можливі їй ресурси нав'язують в інформаційному просторі наратив про мирні переговори та "припинення вогню".

Заява представника МЗС РФ Марії Захарової про руйнування Київської ГЕС та Канівського водосховища – це непросто про шантаж. Росіяни намагаються залякати Україну масштабними катастрофами Таку думку висловив журналіст, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, повідомляє Час Пік.

"Зрозуміло, перша думка, яка спадає на думку - окупанти готуються до масштабного удару по цих об'єктах і заздалегідь намагаються зняти з себе провину за скоєний злочин такими заявами. Але ми живемо не в середні віки, щоб такий примітивний шантаж спрацював і при здійсненні подібних ударів, ніхто не подумав би на Росію", - ]]>пише ]]>Коваленко в Telegram.

На думку експерта, в РФ чудово розуміють своє патове становище і саме тому через усі можливі їй ресурси, "від голів рівня лідера громадської думки, до продажних політиків рівня "Орбан", нав'язують в інформаційному просторі наратив про мирні переговори та "припинення вогню". І впливає на посилення цієї думки Росія виключно ультимативними методами.

"У травні, за місяць до початку саміту світу у Швейцарії Росія починає наступ у Харківській області, намагаючись усіх залякати тим, що має достатньо сил, щоб продовжувати окупацію нових територій України та відкриття нових фронтів, а тому, зупиніть це поки що у вас ще є така можливість, але винятково на умовах Москви. В результаті, Росія сама себе загнала в пастку на півночі Харківщини й показала рівним рахунком зворотний результат.

У липні, напередодні ювілейного саміту НАТО, Росія завдає терористичного ракетного удару по Україні й обирає для себе пріоритетом знищення цивільних цілей. Удар по дитячій лікарні Охматдит у Києві це ніщо інше, як пряма загроза – домовляйтеся, чи ми продовжуватимемо вбивати ваших дітей. Але цей шантаж отримав жорстке засудження міжнародного співтовариства і тільки говорящі голови розумовий розвиток яких не вищий за рівень равлика, за відповідне фінансове заохочення ретранслювали наратив про необхідність миритися", - пише Коваленко.

Він вважає, що новою заявою про руйнування Київської ГЕС та Канівського водосховища Росія просто намагається залякати українців й схилити до переговорів на своїх умовах. За словами військово-політичного оглядача групи "Інформаційний спротив", якщо зіставити події у зоні бойових дій та ступінь активізації російських погроз із натяком на мирні переговори та припинення вогню, то вони безпосередньо пов'язані одна з одною.

"Тепер нас намагаються залякати масштабними катастрофами на ГЕС... які зробити Росії не під силу, але через свою впевнену риторику терорист намагається схилити нас до свого умиротворення, але, як і завжди, на його ж умовах.

Все це відбувається тому, що Росія у патової ситуації. Я вже неодноразово наголошував, що 2024 рік – критичний для російського ВПК. Склади та центри зберігання з російською технікою практично повністю спустошені. Компенсувати втрати техніки щомісяця в тому обсязі, в якому є потреба, скоро не будемо чим. Надмірний людський ресурс не дає якісного ефекту. Ефективність наступальних дій, за максимальної інтенсифікації – низька.

Як і було раніше сказано, щур, загнаний в кут буде шалено атакувати, й намагатися вкусити якомога болючіше. В даному випадку в ролі щура виступила Марія Захарова. Але спроба марна – кубло добиватимемо", - написав Коваленко.

Нагадаємо, 12 липня на брифінгу представник Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що Україна готує руйнування дамб Київської ГЕС та Канівського водосховища, а потім планує звинуватити в ударах Росію.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк