18.07.2024, 07:30

Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку України й офіційно засудив візит Орбана до РФ

Европарламент принял резолюцию в поддержку Украины

Новообраний Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо підтримки України та її шляху до членства в НАТО. А також засудив зовнішню політику прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Новий склад Європейського парламенту схвалив резолюцію на підтримку України та засудив нещодавній візит прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Росії. Про це ]]>повідомляє ]]>пресслужба Європарламенту, передає Час Пік.

Перші дебати першої сесії нового Європарламенту, що відбулися 17 липня, були присвячені Україні. Резолюція "Необхідність постійної підтримки України з боку ЄС", за яку проголосувало 495 євродепутатів з 679 (137 - "проти", 47 - утрималися), говорить про підтримку суверенітету та незалежності України, підтримує її територіальну цілісність у межах міжнародно-визнаних кордонів (на 1991 рік), а також закликає членів ЄС продовжувати військову, фінансову та іншу допомогу Україні.

Резолюція закликає ЄС зберегти та розширити свою політику санкцій проти Росії та Білорусі й розвʼязувати проблему обходу санкцій компаніями, що базуються в ЄС, третіми країнами.

Депутати також засудили зловживання Угорщиною своїм головуванням у Раді ЄС і закликали її зняти блокаду фінансування України з Європейського фонду миру.

Європарламент засудив нещодавній візит прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до РФ, який не представляє ЄС та "є кричущим порушенням договорів ЄС та спільної зовнішньої політики". Угорщина має понести за це відповідальність.

Окремо в резолюції засуджується російський обстріл дитячої лікарні "Охматдит" у Києві та гібридні атаки РФ проти ЄС.

Резолюція на підтримку України стала першим документом, ухваленим Європейським парламентом після червневих виборів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк