29.08.2024, 07:24

Засідання Ради Україна-НАТО: підсумки

Иллюстративное фото / Открытый источник

Члени Північноатлантичного альянсу на засіданні Ради Україна-НАТО підтвердили свої зобов'язання посилити оборону України після масованої атаки, яку російські окупаційні війська здійснили 26 серпня.

На екстреному засіданні Ради Україна-НАТО, яке було скликане на прохання України, союзники засудили останні удари РФ по українській інфраструктурі та пообіцяли посилити підтримку України. Про це ]]>повідомила ]]>прес-служба Альянсу 28 серпня, передає Час Пік.

"Україна продовжує щодня перехоплювати російські ракети, рятуючи незліченну кількість життів. Але здатність України підтримувати свою оборону потребує збільшення поставок і підтримки. Після останнього російського нападу члени Альянсу сьогодні знову підтвердили, що збільшують свою військову допомогу Україні. Ми повинні продовжувати забезпечувати Україну технікою та боєприпасами, необхідними для захисту від вторгнення Росії. Це життєво важливо для здатності України продовжувати боротьбу", – заявив за підсумками засідання генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

У НАТО нагадали, що на липневому саміті у Вашингтоні багато членів Альянсу оголосили, що передадуть Україні додаткові системи протиповітряної оборони, включаючи більшу кількість батарей Patriot. Також члени НАТО погодилися, що разом вони нададуть не менше 40 млрд євро допомоги у сфері безпеки наступного року.

Крім того, члени Альянсу погодилися координувати безпеку та підготовку для України, а нове командування НАТО візьме на себе ці завдання, які почнуть працювати вже у вересні.

Зустріч проходила на рівні послів країн-членів НАТО. Міністр оборони України Рустем Умеров брав участь у засіданні по відеозв'язку.

"Два дні тому держава-терорист запустила понад 200 ракет та дронів, вбивши невинних людей та зруйнувавши критичну інфраструктуру.

Поінформував партнерів про поточну ситуацію. Обговорили подальші плани щодо поставок систем ППО та ракет до них. Нам потрібно посилювати нашу протиповітряну оборону.

Також ми продовжуємо консультації, зокрема і у двосторонніх форматах, щодо створення щита протиповітряної оборони - так званого поясу безпеки над західними регіонами держави", - написав Умеров у ]]>Facebook]]>.

Заступник міністра оборони України з європейської інтеграції Олександр Балануца повідомив, що на засіданні Україна виступила з пропозицією створити "гуманітарний протиповітряний щит" за участю західних сусідів України – членів Альянсу.

"Ми повинні покласти край вбивствам Росією невинних людей та руйнуванню інфраструктури!", – написав Балануца на своїй сторінці в мережі Х (відомій раніше як Twitter).

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк