17.09.2024, 17:25

Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про допуск іноземців до служби в ГУР, - нардеп

Віктор Білий | Всі новини автора

17 вересня Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт №12023, який пропонує зміни до порядку проходження військової служби та дозволить іноземцям та особам без громадянства служити у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України.

Як ]]>написав]]> народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос") у ТГ-каналі, "законопроєкт був підтриманий 278 депутатами", передає Час Пік.

Основні положення законопроєкт включають:

  • Дозвіл для іноземців та осіб без громадянства: Законопроєкт вносить зміни до Закону «Про розвідку», дозволяючи іноземцям та особам без громадянства проходити службу у розвідувальних органах Міністерства оборони України. Це положення діятиме до закінчення особливого періоду країни, без дотримання раніше встановлених вимог.
  • Зміни до законодавства: Пропонується внести зміни до Законів «Про військовий обов'язок та військову службу» та «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства». Це дозволить іноземцям обіймати посади офіцерського складу у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії.
  • Регулювання в'їзду та виїзду: В'їзд та виїзд іноземних військовослужбовців здійснюватимуться за паспортними та військово-обліковими документами, форми та порядок яких будуть встановлені Міністерством оборони та МВС.
  • Створення Центру рекрутингу іноземців: У рамках реалізації закону планується створення Центру рекрутингу іноземців, який прийматиме військову службу. Кабінет міністрів України затвердить Положення про Центр, а його завдання включатимуть спеціальну перевірку претендентів. Перевірку буде спрямовано на з'ясування законності перебування в Україні, притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності, зв'язку з розвідувальною діяльністю іноземних держав та інші можливі перешкоди для служби.

Залізняк наголосив на необхідності покращення законодавства в умовах складної оперативної обстановки на лінії бойового зіткнення. "Законопроєкт має на меті збільшення чисельності бойового складу українських збройних формувань як шляхом мобілізації, так і за рахунок залучення іноземців з відповідними військово-обліковими спеціальностями та бойовим досвідом".

Друге читання законопроєкту очікується найближчими місяцями, після чого його можна прийняти в остаточній редакції.

Читайте також: Історичне велике збільшення: Рада підтримала законопроєкт про підвищення податків

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк