07.10.2024, 21:40

Зима без страху: Словаччина надасть аварійну енергію Україні у випадку блекауту

Віра Висоцька | Всі новини автора
Словаччина готується підтримати Україну у випадку блекаутів

Словаччина готова підтримати Україну у випадку можливих блекаутів, забезпечуючи аварійні постачання електроенергії.

Про це повідомляє Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, зазначивши, що країна прагне допомогти Україні пройти опалювальний сезон із мінімальними втратами.

"Хочемо, аби Україна достойно перезимувала. При блекауті надаватимемо аварійні постачання енергії", - заявив він.

Фіцо також підтвердив підтримку ідеї приєднання України до єдиної енергетичної системи Європейського Союзу. На його думку, це стане важливим кроком для зміцнення української енергосистеми, яка зазнала значних пошкоджень внаслідок російських атак.

"На черговому європейському саміті ми хочемо запропонувати системне рішення для підтримки української енергосистеми. У нас є єдиний енергетичний ринок в ЄС, необхідно, щоби він поширювався і на вас", - додав він.

Крім цього, Словаччина готує новий пакет гуманітарної допомоги для України, що включатиме підтримку енергетичної інфраструктури. Водночас, як наголосив прем’єр, у цьому пакеті не буде летальної зброї, але буде спрямована допомога, щоб Україна змогла підготуватися до зими.

Україна вже відчуває серйозні наслідки масованих атак на свою енергосистему з боку Росії. З початку 2024 року було завдано близько 10 масованих ударів по критичній інфраструктурі країни, що знищили понад 80% генераційних потужностей. Це змусило українську владу запровадити аварійні та планові відключення електроенергії.

Хоча у липні вдалося запустити два енергоблоки на АЕС, нові атаки у серпні знову спричинили перебої з постачанням. Попри певну стабілізацію ситуації у вересні, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль попередив, що можливі нові удари по енергосистемі восени та взимку.

Словаччина та інші країни ЄС готуються надати допомогу для мінімізації наслідків таких атак, забезпечуючи аварійні постачання енергії та працюючи над інтеграцією України в європейську енергосистему.

Читайте також: НАТО готове обговорити шлях до членства України: подробиці

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк