07.02.2023, 13:08

Видатні криптопідприємці з України — хто розвиває міжнародний ринок цифрових активів?

Ольга Станішевська | Всі новини автора
криптопідприємці з України

Про українців, що розвивають крипторинок у світі. Вадим Машуров, Михайло Чобанян, Микола Удянський, Володимир Носов та ін. Імена та проекти з українським корінням, які сприяють  масовому прийняттю крипти. Які компанії вже активно підкорюють нові ринки та чого очікувати в Україні? 

Головне

  • Що таке криптовалюта, і в чому її значення для України? 
  • Яку роль у розвитку криптоіндустрії відіграють українські підприємці?
  • Вадим Машуров: “Ми були одними з перших, хто почав працювати з блокчейном”
  • Перспективи для країни

Восени 2022 року Україна увійшла до трійки лідерів серед країн світу за обсягом використання криптовалюти. Таким чином, наша країна опинилася попереду таких держав із розвинутою економікою, як Канада, Сінгапур, США та Об’єднанні Арабські Емірати. Це може сигналізувати про те, що Україна стала невід’ємною частиною “криптовалютної революції”, що впевнено крокує світом вже декілька років. І така тенденція може привести нашу країну у лідери індустрії. Але чия діяльність активно сприяє цьому процесу? 

Ми з’ясували, які саме криптопідприємці з України допомагають нам вириватися у лідери зі світового обсягу криптовалюти, значно збільшуючи при цьому перспективи для розвитку внутрішньої економіки.

Що таке криптовалюта, і в чому її значення для України? 

Криптовалюта — це цифрова валюта, яка оперує на основі криптографічних протоколів. Вона має роль альтернативної форми грошей, яка не контролюється центральними банками та державними органами. За рахунок своїх особливостей вона відіграє важливу роль у світовій економіці.

А для країн, таких як Україна, використання криптовалюти може допомогти покращити фінансову інклюзію та зберегти валютний курс від впливу зовнішніх факторів. Також, це може принести додаткові доходи для розвитку країни та підтримку локальних інноваційних проектів, не залучаючи при цьому державні кошти. 

І, можливо, зараз найкращий час для того, аби зробити фундаментальні зміни у нашій державі та створити основу для подальшого впровадження криптовалют у всі сфери життя. 

Яку роль у розвитку криптоіндустрії відіграють українські підприємці?

Українцям належить багато відомих криптовалютних проектів та стартапів, що впевнено розвиваються на міжнародному ринку. Адже саме за рахунок наявності зручних інструментів володіння та обміну криптовалют українці можуть вільно використовувати цифрові активи у повсякденному житті. 

Тож давайте пригадаємо, хто із українців сприяв популярності країни на весь світ як однієї із найбільш динамічних крипто ринків із великими перспективами та законодавчою лояльністю. 

Серед молодих підприємців - Вадим Машуров, автор декількох успішних стартапів, що стали популярними далеко за межами України. Частина проектів Вадима Машурова розроблені на блокчейн-технології, що не завадило зібрати велику аудиторію, а скоріше навпаки - допомогло донести її цінність та переваги крипти до масового споживача.  

Серед найвідоміших вітчизняних крипто проектів можна виділити Kuna (крипто гаманець), створений Михайлом Чобаняном у 2015 році, а також Qmall (криптовалютная біржа), яку кілька років тому презентували відомі IT-підприємці Микола Удянський та Богдан Прилепа. Ці два популярних проекти перетворилися у міжнародні бренди с мільйонними обігами та інтересом міжнародних інвесторів. А кожен з їх засновників приймає активну участь у просуванні України як одного зі світових крипто брендів. 

До цього ж списку можна додати й такі проекти як Aeneas, або “Еней”, який заснував українець Антон Кобринець, а також відомий крипто гаманець Trustee, створений Вадимом Грушею з командою із США. 

Кожна з цих компаній широко відома далеко за межами України. А завдяки укріпленню бренду країни із динамічним крипто ринком, наша держава може залучати більше інвестицій та конкурувати на світовому крипто ринку за право стати крипто-центром географічної Європи. 

Проте це далеко не всі видатні криптопідприємці з України, які активно розвивають міжнародний ринок цифрових активів і розвивають блокчейн-технології. 

Вадим Машуров: “Ми були одними з перших, хто почав працювати з блокчейном”

Одним із тих, хто ще задовго до масової популярності криптовалют почав розвивати власні блокчейн-проекти був Вадим Машуров. Це молодий IT-підприємець, який із 17 років займається бізнесом у сфері фінансових технологій, програмування та діджитал маркетингу. Цікаво, що Вадим є вихідцем із простої, не заможної родини, провівши своє дитинство та юність у Броварах, невеличкому містечку Київської області.

Вадим Машуров

Проте захоплення Інтернет-технологіями і мотивація стати успішним зіграли ключову роль у житті Вадима Машурова. Почавши шлях від молодого IT-розробника у міжнародній компанії, згодом він сам  заснував бізнес. Одним із перших гучних продуктів став “Instime” - сервіс для монетизації та просування в Instagram.

Жага до постійного розвитку сприяла тому, що Вадим і його команда почали цікавитися блокчейн-технологіями задовго до появи багатьох відомих український криптопродуктів. Як Машуров зізнавався у минулих інтерв’ю, поштовхом до переходу у криптоіндустрію стало зменшення популярності Instagram і збільшення аудиторії соцмережі TikTok. На той час, як казав Вадим, соціальні мережі йому стали не цікаві, і він шукав інноваційну нішу для інвестицій. 

Блокчейн-технології — це те, що згодом принесло Вадиму Машурову і його команді популярність та успіх у масштабуванні. І наразі він активно цікавиться такими нішами, як NFT (non-fungible token), метавсесвіти, Launchpad-майданчики та блокчейни.

“Ми були одними з перших, хто почав працювати з блокчейном, надаючи свої послуги на аутсорсі. Велика кількість великих компаній зверталися до нас, тому що ми були ентузіастами. Мені потрібні були такі машини, які повинні були вчитися і працювати постійно разом зі мною. І клієнти це цінували”, - так згадує Вадим Машуров про свій перший успіх на блокчейн-ринку. 

Варто трохи більше поринути у продукти, над створенням яких працює Вадим Машуров разом із командою. Адже саме ці проекти наразі викликають дуже велику увагу серед іноземних інвесторів, які вже чекають можливості взяти участь у глобалізації українських крипто стартапів. 

Вадим Машуров про крипту

Наразі команда Вадима Машурова активно працює над створенням декількох крипто проектів, серед яких криптоплатформа нового покоління та Launchpad – акселератор стартапів. Для цього у команди Вадима є все необхідне: стартовий капітал, залучені інвестиції, великий досвід у розробці, надійні партнери та маркетингові навички. Додамо, що за наявною інформацією, розробка цих сервісів відбувається із залученням команди із України. Тому успіх проектів сприятиме зміцненню національного крипто бренду та підвищенню інвестиційного інтересу до локального ринку. Особливо в час розвитку національного законодавства у сфері цифрових активів.

“Нас приваблюють не тільки стандартні бізнес-моделі. Не ті, де прийшов інвестор, дав грошей і пішов. У нашому випадку ми розмірковуємо над стартапом, що може об’єднати велику кількість людей, які завдяки власному розумінню ідеї, зможуть підтримати її навіть невеликими коштами. Тобто ентузіасти, спільнота стає його інвесторами. У підсумку проект отримує й аудиторію, і фінанси. У нас багато інших цікавих рішень в цьому напрямку – створюється ціла екосистема, пов'язана з криптовалютою.” — детальніше говорить Вадим Машуров про власний акселератор крипто стартапів та плани щодо його розвитку. 

Фундаментом майбутніх проектів стали вже активно працюючі в світі крипто сервіси від команди Машурова, відомі багатьом крипто-користувачам нашої країни, а також Європи, Пвд. Америки та навіть Азії. 

Загалом, Вадим вже відомий, незважаючи на молодий вік, у крипто-всесвіті, адже під його керівництвом вже реалізований криптовалютний гаманець, що раніше отримав естонську ліцензію для легальної роботи у багатьох країнах світу. До того ж, український підприємець працював над розробкою екосистеми заснованої на блокчейн-технологіях, яка надає користувачам доступ до комплексу цифрових фінансових продуктів. 

проекти Вадима Машурова

Тобто, у Вадима Машурова наразі є пул успішних проектів, що дозволяє розвивати їх  як велику екосистему, інтегруючи її із всесвітом блокчейну та цифрових активів. В тому числі, підприємець неодноразово у своїх інтерв’ю розповідав про плани нових стартапів та розробок у сфері NFT та метавсесвіту. І за нашими даними, успіхи у цих напрямах вже є. В той же час, ці напрями для України можуть стати відносно новими і відкрити країну з нового боку, як один із перспективних ринків саме для блокчейн-технологій, розвитку віртуальних просторів (Мета) та токенів NFT, які зберігають популярність.

“Я думаю, що крипто ринок ще досить свіжий і тут можна заробляти на всьому: від створення блокчейнів до якихось нових фінансових інструментів. Можливостей для створення і розвитку чогось в криптосвіті просто маса.”, — розповідає Вадим. 

З огляду на поточні тенденції в області крипто, важко сперечатись із цим твердженням. Поява ж нових імен та успішних компаній, що приваблюють криптоспільноту, тільки сприятиме просуванню України як важливого для світу крипто-ринку.  Наразі це може стати лише початком великого буму, який стане фундаментом для стрімкого розвитку національного криптосектору з міжнародною інвестиційною привабливістю.

Перспективи для країни

Дійсно, зараз правова система України як ніколи близька до абсолютної легалізації криптовалют як платіжного інструменту. Адже ще весною 2022 року відповідний закон підписав Володимир Зеленський. Але повної функціональності він набуде тоді, коли будуть прийняті відповідні зміни у Податковому Кодексі , що очікується вже зовсім скоро. 

Поки що у крипто підприємців нашої країни, є можливість створити фундамент для подального розвитку великих криптовалютних проектів, серед який хаби, гаманці, біржі, платіжні шлюзи та багато іншого. Адже для цього вже є відповідна основа: талановиті команди, залучені інвестиції, підтримка фондів та певна лояльність від державних структур, тощо. Як тільки відбудеться повна легалізація крипто активів, успішні міжнародні компанії зможуть прозоро розвиватися в Україні.Ті умови, які будуть створені для місцевого бізнесу та інвесторів матимуть прямий вплив на динаміку розвитку цифрового сектору та економіки в цілому. Вражаюча кількість талановитих підприємців, компаній та велика аудиторія власників крипти лише підтверджують той потенціал, який є в України, попри всі складнощі.

Рубрика - Правозащитник: