31.05.2023, 10:48

Як працюють банки в умовах війни?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

24 лютого 2022 року став днем, який змінив життя кожного українця. З того часу вже минуло 452 дні, і за цей період зміни торкнулися усіх сфер діяльності, в тому числі й банківської. Розкажемо, як зараз працюють банки і які нові правила були введені.

Припинення діяльності у РФ

Більшість банків України, які належать до міжнародних груп, одразу після початку повномасштабного вторгнення або ще до 2022 року виступили з заявами про принципове припинення роботи на ринку Російської Федерації.

Так, наприклад, Ukrsibbank на https://ukrsibbank.com/ опублікував заяву про те, що BNP Paribas, куди входить банк, зупинив розвиток нового бізнесу у РФ та припинив обробляти транзакції корпоративних клієнтів. Ще у 2020 році банк повністю припинив надавати споживчі кредити. Таким чином Ukrsibbank підтримав Україну та відкрито показав свою позицію.

Оплата кредитів

Так, у 2022 році більшість установ запровадили кредитні канікули, однак станом на 2023 рік їх дія закінчилася, а отже необхідність сплачувати борги повернулася. Водночас згідно із законодавством України, під час воєнного стану стягнення пені та штрафів за несвоєчасне погашення кредитів не відбувається.

Це означає, що оплачувати кредити все ж потрібно, однак штрафів за це банк не нарахує. Важливо й те, що в період дії воєнного стану стягнення іпотечного житла та виселення позичальників неможливе, а отже навіть в випадку прострочення по сплаті боргу виселити та забрати нерухомість банк не зможе.

Операції з готівкою

Ще у 2022 році НБУ ввів ліміти на певні операції з готівкою, які актуальні й нині. Серед таких:

  • Ліміт на зняття готівки — 100 000 грн/день;
  • Ліміт на зняття готівки в торгових точках (магазини, маркети, АЗС тощо) — 6000 грн/за раз;
  • Ліміт на зняття валюти з гривневих рахунків за кордоном — 50 000 грн/місяць.

Певний час банки не продавали готівкову валюту клієнтам, оскільки офіційний курс НБУ не відповідав реальному. Зараз же таку заборону зняли, а придбати іноземні купюри можна, відкривши депозит строком від 3 місяців на суму до 100 тисяч гривень.

Отримання кредитів

Певний час після початку вторгнення банки припинили встановлювати нові кредитні ліміти за картками та заборонили користуватись кредитними коштами, які були отримані клієнтами до 24 лютого. Наразі ж цю заборону зняли, а банки поновили видачу кредитних лімітів за картками.

Що стосується довгострокових кредитів, то тут банки отримали можливість діяти на свій розсуд: певні установи наразі не видають позики взагалі, а деякі відновили видачу всіх видів кредитів. 

Ще у 2022 році була запроваджена програма державного кредитування «єОселя», за якою пільгові категорії населення (військові, медики, педагоги та науковці) можуть отримати житло в кредит під 3% річних, а всі інші — під 7%. Серед умов позики — до 20 років терміну, від 20% першого внеску, відсутність іншого житла та площа іпотечного об'єкта до 52,5 кв.м на особу + 21 кв.м на кожного іншого члена сім'ї.

Теги новин: 
Рубрика - Правозащитник: