13.12.2022, 23:04

Переваги купівлі квартири у новобудові перед вторинним ринком

Ольга Станішевська | Всі новини автора

 

Квартири в сучасних ЖК мають більший попит, ніж вторинний ринок. «Первинка» приваблює покупців рядом переваг від розвиненої інфраструктури до приємного цінника. Яскравим прикладом є ЖК Олімпійський в Одесі, попит на який не падає навіть у військовий період. У цій статті розберемося докладніше, чим саме нерухомість у новобудовах вигідно відрізняється від пропозицій «вторинки».

10 основних переваг первинного ринку

Можна виділити такі переваги нерухомості у житлових комплексах.

Можливість перепланування

Нова нерухомість здається здебільшого тільки з опорними перегородками, без зайвих нагромаджень та невдалих проєктів від попередніх господарів. При купівлі об'єкта на стадії котловану є можливість узгодити із забудовником параметри, яким віддаєте перевагу, і підлаштувати планування квадратних метрів під свої потреби.

Свіжий базовий ремонт

Квартири в ЖК продаються разом з усіма необхідними комунікаціями та стандартним оздобленням. В об'єктах прокладається свіжа проводка, використовуються інноваційні термозберігальні матеріали та новітні технології будівництва. Можна не боятися, що лусне стара водопровідна труба від морозів або згорить техніка через стрибки напруги. У житлових комплексах класу люкс встановлюються системи «розумний будинок», які роблять житло максимально комфортним та зменшують витрати на комунальні платежі.

Можливість замовити дизайн-проект від забудовника

Керівники компанії приймають замовлення від інвесторів та пропонують послуги власних ремонтних бригад. Покупець може в'їхати в повністю відремонтовану на свій смак квартиру та не перейматись про те, де шукати чесних майстрів і як контролювати їхню роботу. Багато ЖК пропонують знижки на ремонт під ключ, що дуже вигідно.

Великий вибір житла

Квартири на вторинному ринку продаються по одній, а у житлових комплексах їх сотні. Якщо розпочати пошуки невдовзі після здачі об'єкта в експлуатацію або інвестувати ще на етапі котловану, можна самостійно вибрати бажаний поверх проживання, бік будинку (з вікнами на подвір'я або на вулицю), номер під'їзду, розташування по відношенню до виходу з воріт тощо.

Доступна ціна

Якщо вкласти гроші в ще не збудований ЖК, можна заощадити до ⅓ від кінцевої ринкової вартості нерухомості. Потрібна вже готова квартира? Через попит, що впав, і високу конкуренцію на ринку багато забудовників пропонують непогані знижки на свої об'єкти — більше, ніж можна «вибити» у продавця на вторинному ринку. Якщо купувати житло безпосередньо в ЖК, можна заощадити на послугах ріелтора додаткові $1000–2000.

Гарна інфраструктура

На території сучасних житлових комплексів є все необхідне для комфортного проживання. У кроковій доступності від будинків розташовуються:

  • дитячі садки та загальноосвітні заклади;
  • продуктові магазини;
  • шоуруми;
  • кафе та ресторани;
  • дитячі та спортивні майданчики.

Іноді, якщо територія ЖК дозволяє, можуть бути навіть відкритий басейн та зона відпочинку.

 

 

Естетичність навколишнього простору

Всі об'єкти ЖК витримуються в одному стилі та приємно тішать око. Вулиці та двори прикрашаються ландшафтним дизайном, фонтанами, зеленими зонами, світлодіодним освітленням.

«Чисті» документи

Квартира на первинному ринку продається без історії: можна не побоюватися, що попередні господарі залишили по собі приховані борги з комунальних послуг або віддали житло у заставу у незаконний спосіб. При інвестуванні на етапі котловану укладається договір пайової участі, який захищає гроші покупця в разі порушення забудовником умов будівництва.

Простота оформлення іпотечної позики

Банківські установи охоче видають кредити на житло на первинному ринку, до того ж під нижчі відсотки. Багато іпотечних програм і зовсім не розраховані на «вторинку».

Благополучні сусіди

У старих «хрущовках» та «панельках» люди мешкають роками з покоління в покоління, не мають фінансової можливості розширити простір, а квартири передаються у спадок. Передбачити, хто житиме за стіною, неможливо. Квартири в новобудовах зазвичай купують люди середнього та високого достатку, тому ризик, що в сусідах виявиться неблагополучний член суспільства, мінімальний.

На закінчення про новобудови

Крім перерахованих вище, квартири в новобудовах мають ще чимало переваг перед вторинним ринком — більш функціональні та комфортні для використання майданчики громадського користування (просторі холи, широкі сходові клітини), або особистий ЖЕК, який знаходиться на території. Також нерухомість у ЖК має високу ліквідність: через 5–7 років її можна буде вигідно перепродати, на відміну від морально застарілої «вторинки».

 

 

Рубрика - Правозащитник: