20.06.2023, 18:15

Електронні сигарети в законодавстві України

заборона е-сигарет

Законодавство України стосовно електронних сигарет регулюється Кодексом України про здоров'я нації, Законом України "Про захист прав споживачів" та іншими відповідними нормативно-правовими актами. Такі акти регулюють як сам процес виробництва та реалізації електронних сигарет, так і використання їх користувачами.

Згідно з чинним законодавством, електронні сигарети в Україні класифікуються як товари, що можуть шкодити здоров'ю. Жорсткість норм закону стосовно IQOS (та інших систем нагрівання тютюну), стіків, е-сигарет та рідин до них, сигарет та тютюну для самокруток тощо протягом багатьох років посилювалася й 11 липня минулого року остаточно дійшла заборони. Зокрема, зміни у Закон України 1978-IX забороняють не тільки виробництво та продаж електронних сигарет будь-яких видів (одноразові, багаторазові, POD системи, вейпи) з рідинами будь-якого запаху та смаку, але й будь-яке рекламування – від зовнішньої реклами до реклами в медіа та соціальних мережах.

Збільшилися штрафи

Відповідно до положень Закону України 1978-IX, також посилилися штрафи за порушення законодавства про електронні сигарети. Зокрема, суттєво збільшилися штрафи за порушення норм щодо продажу е-сигарет та под-систем неповнолітнім особам, а також реклами й спонсорства всіх видів тютюнових виробів.

Отже, актуальність штрафів наразі наступна:

  1. Звичайні сигарети, е-сигарети, под-системи, вейпи тощо не можна курити в громадських місцях. Штраф для курців – від 1000 грн (перше порушення) до 10000 грн (повторне порушення). Штраф для власників громадських закладів (кафе, ресторани тощо) – від 3000 грн (перше порушення) до 15000 грн (повторне порушення).
  2. Продаж е-сигарет, заправних контейнерів та рідин карається штрафом у розмірі 20000 грн.
  3. Штраф за продаж цієї продукції особам, що не досягли 18 років, збільшився у 10 разів – від 1020 грн до 10200 грн.
  4. Будь-яке рекламування будь-яких сигарет та пристроїв для паління тягне за собою штраф від 30000 грн (перше порушення) до 50000 грн (повторне порушення).
  5. Виробники тютюнових товарів та товарів для паління не можуть бути спонсорами будь-яких заходів (концерти, турніри, змагання тощо) та кампаній (наприклад, будівництво шкіл та інших об'єктів). Штраф – від 30000 грн (перше порушення) до 50000 грн (повторне порушення).

Проте, залишки раніше закуплених запасів ароматизованих POD систем, одноразок та рідин, що були вироблені чи ввезені в Україну до 11.07.2023, можна продавати до їхнього закінчення.

А як у світі?

Приклад України щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення – не єдиний у світі. Багато країн розуміють глобальність цієї проблеми, але, на жаль, поки що результати боротьби з нею скоріше засмучують.

Так, згідно заяви ВООЗ, оприлюдненої у грудні минулого року, електронні сигарети, які теоретично мали б стимулювати відмову населення від тютюнопаління, не довели своєї належної ефективності. Крім того, в новому докладі ВООЗ відзначається, що попри всі зусилля, лідером за кількістю курців серед молоді та жінок у світі є саме Європа. Так, показник кількості європейських жінкок-курців вдвічі більший, ніж середній показник у світі. До того ж знижується він набагато повільніше, ніж в будь-якому іншому регіоні. Також в Європі зафіксовано найбільшу кількість курців серед підлітків 13-15 років.

Тому Всесвітня організація охорони здоров’я закликає до вжиття або посилення обмежувальних заходів щодо е-сигарет, аби максимально уникнути впливу на дітей та некурців та мінімізувати згубний вплив на здоров'я людей.

Теги новин: 
Рубрика - Правозащитник: