15.07.2024, 18:11

Що треба знати, плануючи поїздку за кордон на короткий термін?

Ольга Григоренко | Всі новини автора
подорож

Сучасний світ пропонує безліч можливостей для мандрів. Короткі поїздки за кордон стають все більш  популярними, адже це чудовий спосіб відпочити, розширити кругозір та познайомитися з новими культурами. Проте, планування такої подорожі потребує ретельної підготовки, щоб уникнути неприємних сюрпризів.

Необхідні документи

  • Закордонний паспорт. Переконайтеся, що ваш паспорт дійсний протягом всієї подорожі, адже деякі країни не пускають туристів, якщо до закінчення терміну дії паспорта залишилося менше 6 місяців. 
  • Віза. Залежно від країни призначення, вам може знадобитися віза. Зверніться до посольства або консульства країни, яку плануєте відвідати, щоб отримати детальну інформацію про візові вимоги.
  • Медична страховка. Обов'язково придбайте медичну страховку, яка покриватиме витрати на лікування, репатріацію та інші непередбачувані медичні витрати.
  • Зелена карта. Якщо ви плануєте подорожувати на власному авто, вам знадобиться "Зелена карта" – міжнародне страхування автоцивільної відповідальності. "Зелену карту" можна придбати в будь-якій страховій компанії України на термін від 15 днів до 1 року. Надійного страховика можна знайти на сайті https://minfin.com.ua/ua/insurance/greencard/1-month/.
  • Копії документів. Зробіть копії свого паспорта, візи, квитків на транспорт та іншої важливої інформації та зберігайте їх у безпечному місці.

Попередня підготовка

  • Валюта. Обміняйте необхідну суму грошей на валюту країни, яку плануєте відвідати. Також рекомендується мати при собі дебетову або кредитну картку, яку можна використовувати для оплати готелів, квитків та інших витрат.
  • Транспорт. Заздалегідь сплануйте, як ви будете пересуватися країною. Можна купити квитки на літак, поїзд, автобус або орендувати авто. Для короткочасної подорожі вигідно оформити зелену карту на 1 місяць на власне авто.
  • Житло. Забронюйте готель, апартаменти або хостел, де ви будете жити під час подорожі заздалегідь.
  • Безпека. Ознайомтеся з правилами безпеки країни, яку плануєте відвідати. Не беріть з собою цінні речі, слідкуйте за своїми особистими речами та не ходіть поодинці вночі.
  • Мова. Вивчіть кілька базових фраз мовою країни, яку плануєте відвідати. Це допоможе вам спілкуватися з місцевими жителями та краще розуміти їх культуру.

Нюанси

Аби почуватися більш захищено повідомте родину та друзів про свої плани подорожі, включаючи  маршрут, житло та контактну інформацію. Також беріть з собою лише те, що вам дійсно потрібно, і пам'ятайте про обмеження щодо ваги та розміру багажу. Мало кому хочеться вигружати половину валізи на вокзалі чи в аеропорту. Головне - весело проводьте час, знайомтеся з новими людьми та насолоджуйтесь новими враженнями!

Теги новин: 
Рубрика - Правозащитник: