04.08.2020, 16:53

Жителям Луганщини пенсії за віком нараховувати можуть автоматично: подробиці

пенсионеры

Пенсійний фонд ввів механізм автоматичного призначення пенсій за віком. Тепер у тих, хто виходить на пенсію, немає необхідності звертатися особисто.

Під час апаратної наради начальник головного управління ПФУ в Луганській області Ольга Шарунова розповіла про впровадження нових електронних сервісів в роботі відомства, передає Час Пік з посиланням на інформацію Луганської ОДА.

Вона нагадала, що в листопаді минулого року Постановою Кабінету Міністрів України затверджено Порядок обліку трудової діяльності працівника в електронній формі.

На даний момент ці відомості про працівника накопичуються і зберігаються в персональній обліковій картці в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відомості про трудову діяльність працівника подаються Пенсійному фонду України через веб-портал електронних послуг: через "Кабінет страхувальника" або "Особистий кабінет" у вигляді копій передбачених законодавством документів. Вони повинні бути підготовлені шляхом сканування з обов'язковим накладенням страхувальником або застрахованою особою кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

При цьому застрахована особа має можливість зареєструватися в особистому кабінеті не тільки за допомогою КЕП, але і з використанням електронної банківської системи BankID.

Ольга Шарунова доповіла, на 1 серпня цього року надійшло 812 унікальних звернень, з яких відпрацьовані і актуалізована інформація про 619 працівників (76%), в роботі - 73 звернення (9%), відхилено - 120 (15%).

Звернення повернуто заявникам на доопрацювання в зв'язку з невідповідністю вимогам постанови і нормативним документам про ведення трудових книжок.

Як уточнили в ЛОДА, основною умовою для автоматичного призначення пенсії є подача особою анкети-заяви та сканованих копій документів, передбачених Порядком подання та оформлення документів для (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 22.11.2005 № 22-1.

Зокрема, знадобляться наступні документи:

  • паспорт,
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (раніше - індивідуальний податковий номер (ІПН),
  • документи для розрахунку стажу (про освіту, народження дітей, військової служби),
  • довідки про заробітну плату,
  • документи про підтвердження особливого статусу (по наявності) та інші.

Пакет документів для автоматичного призначення передбачає можливість формування звернення для виготовлення Пенсійного посвідчення. При цьому, громадянин має право вказати, яким чином він бажає отримати пенсійне посвідчення - особисто або поштовим відправленням, без особистого звернення.

Станом на 1 серпня 55 громадян з правом виходу на пенсію в червні-серпні поточного року виявили бажання і подали анкети-заяви на автоматичне призначення. За 36 особам сформований заяви на автоназначенія, з них 33 особам пенсію вже призначили, 3 звернення взяте до обробки.

Читайте також: Пенсіонерам України можуть загрожувати штрафи: кому і за що

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>