12.08.2020, 08:53

Місцеві вибори на підконтрольному Донбасі можуть відбутися: у ЦВК назвали умови

Донбасс, выборы

Рішення Центрвиборчкому про неможливість проведення місцевих виборів в окремих сільських та міських радах на Донбасі є законним. Однак, ЦВК може змінити своє рішення.

Рішення ЦВК про неможливість проведення місцевих виборів в окремих сільських та міських радах на Донбасі є законним, оскільки ґрунтується на відповідних висновках обласних військово-цивільних адміністрацій Донецької і Луганської областей. Про це йдеться в роз'ясненні, опублікованому на ]]>сайті Центрвиборчкому]]>, повідомляє Час Пік.

Як пояснив голова ЦВК Олег Діденко, в комісію надійшли висновки Донецької і Луганської ВГА про виборчі дільниці, на яких неможливо здійснювати організацію підготовки та проведення місцевих виборів. ВГА свої висновки засновували на позиції цілого ряду компетентних органів, до повноважень яких віднесено питання безпеки.

"ЦВК не має ні законодавчих повноважень, ні практичних можливостей перевірити реальний стан справ на цих територіях. Разом з цим, ми зобов’язані  забезпечувати реалізацію і захист виборчих прав громадян. Але для цього повинні бути відповідні умови. Безпекові, насамперед. Адже не забуваємо, що найвищою цінністю є Людина, її життя і здоров’я. Також ми не маємо жодних підстав ставити під сумнів висновки, які надали обласні військово-цивільні адміністрації", - зазначив Діденко.

ЦВК не виключає, що місцеві вибори на підконтрольному Донбасі можуть відбутися. Для того, щоб вибори відбулися, потрібні нові висновки Донецької і Луганської Військово-цивільних адміністрацій.

"Безпекова ситуація може змінитися і, якщо до початку виборчого процесу чергових місцевих виборів до Комісії надійдуть нові висновки Донецької та Луганської ВЦА щодо можливості проведення перших місцевих виборів у цих 18 громадах або в частині із них, то вибори там можуть відбутися навіть 25 жовтня 2020 року", - зазначив Діденко.

В даному випадку мова йде про вибори в 10 сільських, селищних, міських територіальних громадах Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 - Сєверодонецького і Щастинського районів Луганської області. Також про п'ять виборчих дільницях на території Новоайдарської селищної громади Щастинського району Луганської області.

Український омбудсмен Людмила Денисова заявила, що рішення про непроведення виборів в 18 ОТГ на Донбасі "викликає стурбованість". Вона вимагає від ЦВК надати їй копії документів, на підставі яких було прийнято таке рішення.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк