23.08.2020, 18:08

"Арку" над Чорнобильською АЕС підсвітили прапорами України та ще 40 держав

Марина Началова | Всі новини автора
чаэс

У ніч на 23 серпня до Дня державного прапора на Чорнобильській АЕС відбулася світлова інсталяція. Захисний об'єкт "Арка" підсвітили зображеннями прапорів України та інших держав.

Як повідомила прес-служба Державного агентства України з управління зоною відчуження, митці проєкту ARTEFACT цією інсталяцією привітали країну зі святами, передає Час Пік.

Окрім прапора України, на знак подяки та поваги на Арці засяяли також прапори більше 40 країн-донорів та країн-вкладників фонду "Укриття", що брали участь у зведені "Арки". Це масивна металева конструкція висотою 110 метрів та завдовжки 165 метрів.

Масштабні світлові інсталяції з’явились не лише на "Арці", але і на інших спорудах Зони Відчуження: оглядовому колесі у Прип’яті та Градирні.

Серія унікальних фото- та відеоматеріалів, що зробили митці, стане частиною нової віртуальної виставки ARTEFACT: CHOrnobyl, що реалізується за підтримки Українського культурного фонду, яку вже у жовтні цього року презентують у Мадриді на міжнародному медіа-арт фестивалі MADATAC.

Захід відвідав міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

"Дуже символічно, що ми сьогодні є свідками патріотичної акції з нагоди Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України. І хоча нашій державі виповнюється лише 29 років, а Чорнобильська катастрофа сталася 34 роки тому, саме на нашу долю випало подолання її наслідків. Це питання об’єднало не лише українців, а й увесь світ, адже проблема потребувала нових, нестандартних рішень, які нам вдається знаходити тільки разом. Чорнобильська зона відчуження сьогодні є частиною спільного з Офісом Президента проєкту "Магніти України", який буде розвиватися у трьох напрямках: туристичному, науковому та інвестиційному", - заявив Абрамовський.

Читайте ще: "Є дні, коли немає місця конфліктам": Зеленський запросив на "Лінійку честі і пам'яті" Порошенка та інших президентів

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк