30.08.2020, 16:51

Страйк шахтарів на Львівщині: гірники відзначають професійне свято під землею

Марина Началова | Всі новини автора
шахта

На шахті "Надія" у Львівській області 37 гірників другу добу залишаються під землею, вимагаючи погасити борги по зарплаті.

Про це повідомляє у Фейсбуці голова Незалежної профспілки гірників України, народний депутат Михайло Волинець, передає Час Пік.

За його словами, зарплата на підприємстві не виплачується з березня. Станом на 25 серпня борг перед гірниками сягнув 61,54 млн грн.

Вчора на підприємстві з візитом перебував заступник міністра енергетики Олександр Зорін, який спілкувався з робітниками на поверхні.

За словами Волинця, ситуація ускладнюється тим, що Калуська ТЕЦ лише в понеділок зможе перерахувати 3,7 млн грн боргу за відвантажене вугілля. Ще 2 млн грн можливо вдасться отримати протягом тижня від суміжних організацій - трейдерів. З яких джерел погасити залишок боргу майже в 56 млн грн - невідомо. Волинець запевнив, що шахтарі підприємства налаштовані вкрай рішуче.

Станом на сьогодні під землею залишаються 37 шахтарів. Трьом раніше стало зле – їх підняли на поверхню. Люди забезпечені їжею та водою. Проте, як самі протестувальники, так і їх родини обурені, злі та непримиримо налаштовані, повідомив Волинець.

Сьогодні на територію підприємства з'їхалися на віче члени шахтарських родин. Гірники тим часом святкують своє професійне свято під землею.

За даними Волинця, заступник міністра енергетики Олександр Зорін залишається в Соснівці. Вчора він мав непросту розмову з гірниками.

"Працівники «Надії» грозилися взяти його в заручники, але потім відпустили, зрозумівши, що саме в його повноваженнях знайти вихід з кризової ситуації. Призначений на міністерську посаду 17 липня Олександр Зорін якраз і не винен в тому, що відбувається. Проте саме він, як державний функціонер високого рівня, має терміново вжити всіх необхідних заходів – в першу чергу проінформувати прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, щоб проблема вирішувалась на високому рівні. Прем’єр-міністр вже сьогодні, в День шахтаря, має знайти шлях розв’язання кризової ситуації на підприємстві", - пише Волинець.

Як вже повідомлялося, сьогодні прем'єр-міністр Денис Шмигаль відвідав Донетчину, де спустився у шахту.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк