12.10.2020, 15:10

На Луганщину прибула делегація НСЗУ, щоб обговорити ситуацію з COVID-19

Марина Началова | Всі новини автора
лога

Голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай зустрівся з директором Департаменту договірної роботи Національної служби здоров’я України Андрієм Віленським.

Про це повідомила прес-служба ЛОДА, передає Час Пік.

Група фахівців НСЗУ прибула на Луганщину, щоб оцінити наскільки регіон готовий до другої хвилі COVID-19 та з якими проблемами стикається у зв’язку із реформуванням системи охорони здоров’я.

«Як я бачу, основна проблема – нестача анестезіологів та середнього медичного персоналу, тому краще переводити фахівців до опорних лікарень. Визначити 3-4 крупних лікарні та організувати доправлення хворих автомобілями швидкої допомоги. Крім того, облаштування відділень менш ніж із 40 койками на чотири мобільні бригади – економічно недоцільне», - висловив свою оцінку ситуації Андрій Віленський та наголосив на необхідності концентрації медичних ресурсів.

Сергій Гайдай розповів гостям про жорсткі карантинні обмеження, які дозволили утримати ситуацію із поширенням коронавірусу в області під контролем, виграти час та забезпечити інфекційні відділення апаратами ШВЛ, кисневими концентраторами та захисними костюмами. Він зазначив, що нещодавно для Рубіжанської міської лікарні за рахунок обласного бюджету придбано мобільний рентген-апарат. Наразі вирішується питання щодо закупівлі медичного кисню у Сєвєродонецького об’єднання «Азот». Проте, у лікарнях складна ситуація саме із фахівцями. Її планують вирішувати, залучаючи до роботи лікарів-інтернів.

Напружена дискусія розгорнулась навколо оптимізації та контрактування медичних закладів області. Зокрема, голова облдержадміністрації акцентував на відсутності у переліку пакетів медичних гарантій для укладання договорів с НСЗУ цілої низки послуг, які фактично надаються лікувальними закладами вторинного та третинного рівнів, однак не плануються для фінансування. Це психіатрична експертиза, оплата заробітної плати військовослужбовців, оплата реабілітації ветеранів АТО/ООС. Не в повному обсязі увійшли до пакетів медичних гарантій послуги надання психіатричної, фтизіатричної допомоги та соціально-небезпечних хвороб. А надання реабілітації учасникам АТО/ООС у 2021 році буде взагалі неможливим через відсутність такої послуги у переліку НСЗУ.

«Луганській області не підходять загальні стандарти, адже у нас колосальний дефіцит обласного бюджету, кадрів та війна», - заперечив представникам НСЗУ, які наполягали на необхідності оптимізації структури медичних закладів Луганської області, Сергій Гайдай.

У свою чергу, Андрій Віленський запропонував як варіант збільшення фінансування – контрактування додаткових пакетів медичних послуг, наприклад, паліативної допомоги. А також висловив готовність провести аудит послуг, які мають надавати лікарні Луганщини, щоб визначити резерви для додаткового фінансування.

По завершенні зустрічі представники НСЗУ відбули до Попаснянського району, аби ознайомитись із проблемами організації медичної допомоги населенню у прифронтовому районі.

Нагадаємо, Луганська область відсьогодні знаходиться у помаранчевій зоні карантину.

Читайте ще: МРТ черевної порожнини - кому потрібно пройти обстеження

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк