26.11.2020, 07:27

У ТКГ немає прогресу в створенні мирного плану по Донбасу-ОБСЄ

У ТКГ нет прогресса в создании мирного плана по Донбассу - ОБСЕ

Переговори в рамках Тристоронньої контактної групи не просунулися. Сторони не змогли досягти прогресу в питанні створення мирного плану з врегулювання конфлікту на Сході України. Сторонам потрібно проявити готовність до компромісів.

Переговори щодо створення мирного плану по Донбасу на засіданні ТКГ 25 листопада не просунулися. Про це йдеться в заяві глави місії ОБСЄ в Україні Хайді Грау, опублікованій на сайті ОБСЄ, повідомляє Час Пік.

"Через розбіжності в поглядах політична робоча група не змогла просунутися в розробці проекту Плану дій, повністю відповідного Мінським домовленостям. Прогрес у цьому питанні вимагає конструктивності та готовності до компромісів", - заявила Грау.

Коментуючи режим "тиші" Грау зазначила, що в цілому його дотримуються, але нещодавно вперше з липня в результаті обстрілу були поранені двоє цивільних осіб.

Нагадаємо, 25 листопада у форматі відеоконференції відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації в Донбасі. За її підсумками в прес-службі делегації не інформували про будь-які зрушення в обговоренні ключових питань, якими займається ТКГ. 

Спікер ТКГ Олексій Арестович, підбив підсумки засідання. На його думку, представники ОБСЄ завжди демонстрували врівноважену та тверезу поведінку, але на засіданні 25 листопада було явно упереджене ставлення до української делегації.

"Окремим рядком - поведінка посередників від ОБСЄ.

Зазвичай врівноважене та тверезе, сьогодні - прямі ознаки упередженого ставлення до нашої сторони, щодо чого ми заявили рішучий протест, який, думаю, буде оформлено та заявлено документально", - написав Арестович на своїй сторінці у Facebook.

Спікер не виключає, що найближчим часом Кремль спробує звинуватити Україну в невиконанні "Мінська" та виході з Мінських угод.

"Моя особиста думка - РФ намагається дезавуювати і Нормандський формат, і роботу ТКГ та взяла курс на конфронтацію, аж до прямої брехні, щодо того, що вони нібито не сторона конфлікту і нібито це Україна "...запросила їх побути посередником")...

Найближчим часом, як мені здається, слід очікувати спроб Кремля розіграти карту "...Україна виходить з Мінських угод!", хоча, насправді, ми прямо вимагаємо від РФ взяти на себе відповідальність за їх виконання)", - написав Арестович.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк