03.12.2020, 18:45

Креативний діджей сет і світлове шоу: нове відео на фоні лікарні Сольве в Лисичанську, яка руйнується

Ольга Романец | Всі новини автора

Впливова промо-група Східної України SHUM.Rave організувала відеопроект, яким звертає увагу місцевого населення і влади до проблеми збереження історичних пам'яток. Центром арт-перформансу стала будівля, побудована сто років тому бельгійським промисловцем Ернестом Сольве, і знаходиться під наглядом міжнародних організацій.

Як відомо, щорічно велика кількість історичних споруд занепадають, Донбаський Регіон не є винятком. Саме той факт, що Схід може стати туристичним напрямком і приховує безліч цікавих локацій, спонукало Євгена Скрипника, засновника промо-групи SHUM.Rave разом з київською формацією DJBuro і креативним агентством Creative Beast створити відеопроект, який дійсно таки наробив галасу серед місцевого населення і навіть влади.

Так ключовим елементом арт-проєкту став шедевр неоготики, побудований в Лисичанську бельгійським промисловцем Ернестом Сольве в 1908 році. А головним завданням організаторів –  бажання перетворити архітектурне насліддя, що знаходиться під охороною міжнародних організацій та включена у список  номінантів Belgian Heritage Abroad Award, у культурний центр. 

"Ми намагаємося показати туристичний потенціал регіону. Один з перших кроків – зробити такий відео перформанс, щоб глядач сказав "Вау! Де це? Хочу приїхати".  Адже досі багато хто думає, що у нас війна, шахти й одні руїни. Тому, коли мій друг розповів мені про цю будівлю – в голові відразу з’явилась ідея та картинка, як це має виглядати в кадрі. Я точно знав, що хочу мапінг на фасаді споруди, але що саме це має бути гадки не мав. Тому запросив допомогти нашу подругу Наталку “Kto Nado”, фахівця з креативних комунікацій. Саме вона займалась розробкою візуального напрямку та працювала з віджеями. Сенсом було показати не поточний стан будівлі, а те до чого може призвести переосмислення архітектурної спадщини нашого регіону", - поділився Євген Скрипник засновник об’єднання SHUM.Rave.

Діджеєм, що музично доповнив проєкт, став засновник формації DJBuro Влад Фісун. Для нього брати участь у подібних перформансах не вперше, адже минулого року він зробив стрім з об'єкта "Градирня" Чорнобильської АЕС, який побачили глядачі понад 40 країн. На цей раз Владу вдалося створити зовсім іншу історію, яка так само дивує глядача та надає відчуття належності до чогось більшого. 

"Коли я задумався про історію цього чудового будинку, то захотів підібрати такі платівки, що змусять дивитися на фасад знизу догори, як на щось величне, що зачаровує. У списку треків і музика до культового фільму 'Kung Fury', і електро-версія Девіда Боуї, і знову актуальний ретро-вейв. Чесно кажучи, до моменту, коли ми творчою групою подивилися робочий монтаж, я майже не уявляв фінальний результат. Це спектакль з дивних проєкцій на стіни та музики", - Влад Фісун, діджей та засновник формації DJBuro

Проєкт дійсно не залишився у тіні, зараз будівлю лікарні вже обнесли реставраційним парканом. Луганська обласна державна адміністрація провела опитування, що місцеві жителі хочуть бачити в цих стінах. Серед варіантів культурний центр, галерея, волонтерський центр та навіть індустріальний музей Донбасу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк