02.04.2021, 17:14

Так виглядає відчай: рішення про ліквідацію Рубіжанської санаторної школи змусило батьків перекрити одну з найбільших трас Луганщини

протест

За рішенням влади Луганської області від 16 березня, з 1 червня повинна припинити роботу єдина в регіоні школа для дітей хворих на сколіоз - Рубіжанська обласна санаторна школа.

Батьки на знак протесту проти даного рішення, сьогодні, 2 квітня, перекрили одну з основних трас області, яка проходить через Кремінну, передає Час Пік.

Як можна побачити на фото, на виїзді з Рубіжного утворився величезний затор. У соціальних мережах наголошується, що проїхати досить проблемно.

ааа

аа

а

У відповідь на ]]>запит журналістів ТСН.ua,]]> в ЛОДА зазначили, що рішення про ліквідацію школи було прийнято в рамках чинного законодавства та відповідно до вимог освітніх реформ.

"Відповідно до закону України "Про середню освіту" такий тип навчального закладу як "санаторна школа" взагалі зникає з правового поля України. Всі санаторні школи повинні бути або ліквідовані, або перетворені в інший тип навчального закладу - ліцей, або в один з типів установ загальної середньої освіти відповідно до закону. Відповідно до закону рішення про таке перетворення або закриття санаторних шкіл-інтернатів, має бути прийнято їх засновниками до 1-го липня 2021 року", - пояснили в ЛОДА.

Батьки учнів (на сьогоднішній день в школі навчається 123 дитини) не згодні з рішенням влади. Крім того, вони вважають дії влади незаконними і заявляють про "психологічний та адміністративний тиск" на педагогічний колектив.

Причину ліквідації, за словами батьків, ніхто не пояснив. Та й педагоги не розуміють, чому необхідно закривати школу з хорошим ремонтом, навчальним обладнанням та високими рейтингами, якщо врахувати, що згідно з регіональним планом реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2018-2026 рік, школа повинна була стати ліцеєм. Власне, в цьому напрямку і велися роботи.

Представники педагогічного колективу також стурбовані тим, що втратять в цей складний час роботу, тому висловлюють розгубленість та відчай, не знаючи, як жити далі.

Разом з тим, в ЛОДА проблем не бачать ні для учнів, ні для вчителів. Так, вчителів поланируют розподілити по інших навчальних закладах Рубіжного та Сєвєродонецька, як і учнів, яких мають намір просто поставити на медичний облік.

"Вихованці санаторної школи зможуть продовжити навчання в будь-якому з 10 закладів загальної середньої освіти м. Рубіжне або в новому ліцеї на базі Рубіжанської ЗОШ №8 і отримувати необхідне лікування в Луганській обласній дитячій клінічній лікарні в м. Лисичанську", - зазначає місцева влада.

Однак надія на те, що школу не ліквідують, є. Як повідомляється на прес-брифінгу Тимчасової слідчої комісії, який пройшов сьогодні в Івано-Франківську, щодо рішення ЛОДА були прийняті звернення до президента України, Кабінету міністрів та Генпрокуратури. Є ймовірність, що санаторна школа не перетвориться на приватний медичний центр, як на те розраховує місцева влада, а продовжить далі приймати учнів.

Читайте також: Рейтинг прозорості міст-2020: Сєвєродонецьк лідирує серед міст Луганщини, Лисичанськ - у лузерах

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк